01 100823 040923 09

7 жовтня, у Всесвітній день боротьби за гідну працю, Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) закликає "Настав час для підвищення заробітної плати, щоб зменшити величезний тиск на працюючих людей та їхні сім'ї через інфляцію, спричинену прибутками корпорацій".

За останні 40 років частка світового багатства, яка йде на заробітну плату, скоротилася на 13%, навіть незважаючи на те, що світова економіка збільшилася в чотири рази. Це значною мірою є результатом зменшення кількості профспілок, спричиненого довготривалою ерозією прав трудящих, детально описаною в Глобальному індексі прав МКП.

Працівники все частіше змушені вдаватися до страйків, оскільки роботодавці отримують прибутки для себе та акціонерів, відмовляючись задовольняти навіть скромні вимоги щодо оплати праці.

Замість того, щоб підтримати трудящих та їхніх утриманців, уряди багатьох країн стають на бік босів і утримують реальну вартість заробітної плати на такому низькому рівні, що сім'ї борються за виживання. Минулого року право на страйк було порушено в дев'яти з 10 країн.

Новий соціальний договір

Виконуючий обов'язки Генерального секретаря МКП Люк Тріангл сказав: "Заробітна плата займає центральне місце в Новому соціальному договорі і є основою для стійкої і справедливої економіки. Багато роботодавців відмовляються ділитися процвітанням з працівниками, які виробляють товари і надають послуги, що створюють багатство, а в умовах, коли корпоративне ухилення від сплати податків досягло рекордно високого рівня, державний сектор також відчуває брак ресурсів, необхідних для забезпечення гідного рівня оплати праці.

Коли роботодавці обмежують заробітну плату, уряди повинні втрутитися, гарантуючи право на організацію профспілок і ведення колективних переговорів, а також прожитковий мінімум, встановлений законом або домовленість про мінімальну заробітну плату. Близько 20 відсотків працівників формального сектору економіки у світі залежать від мінімальної заробітної плати.

Центральні банки також повинні вийти за межі застарілого і спростованого підходу, який полягає у стримуванні заробітної плати для подолання інфляції. Доведено, що корпоративна жадібність і спекуляції призводять до зростання цін. Минулого року 722 корпорації отримали 1 трильйон доларів США надприбутків, в той час як реальна заробітна плата одного мільярда працівників впала на 746 мільярдів доларів США».

Члени профспілок заробляють більше, ніж працівники, які не є членами профспілок, на 10-25%, і хоча на об'єднаних у профспілки робочих місцях ця надбавка до заробітної плати може бути меншою, це пояснюється тим, що всі працівники, включаючи тих, хто не є членами профспілок, отримують вигоду від ставок заробітної плати, встановлених профспілками.

Гендерний розрив в оплаті праці, який наразі становить близько 20% у всьому світі, є значно меншим там, де жінки є членами профспілок, і в багатьох випадках практично усувається завдяки колективним переговорам.

Профспілки в усьому світі також борються проти нерівності в оплаті праці, мінімальної заробітної плати та експлуататорських ставок оплати праці для мігрантів, молодих працівників та інших груп, що зазнають дискримінації.

Нещодавній звіт МКП надає прямі докази того, як завдяки діям профспілок вдалося домогтися значного підвищення мінімальної заробітної плати.

"Найкращий, а часто і єдиний спосіб для працівників отримати гідну заробітну плату - це вступити до профспілки", - додав Люк Тріангл.

Читайте цю статтю онлайн.

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) представляє 191 мільйон членів 337 членських організацій у 167 країнах і територіях.

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до прес-служби МКП за телефоном +32 2 224 02 53 або електронною поштою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

https://www.ituc-csi.org/World-Day-for-Decent-Work-It-s-Time-for-a-Pay-Rise

 

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ