e31dbae6

Профспілки підтримали пропозицію "Солідарність з Україною", яка закликає до "однозначного" засудження вторгнення Росії в Україну, проте окремі елементи пропозиції не отримали підтримки всього Конгресу. 

 

Висунута профспілкою GMB за підтримки ASLEF і Національної профспілки гірників, пропозиція закликала профспілки підтримати "моральну і матеріальну допомогу, включаючи засоби самооборони України", а також "фінансову і практичну допомогу Україні з боку Великої Британії".

Пропозиція також підтримує "негайне виведення російських військ з усіх українських територій, окупованих з 2014 року" та "мирне завершення конфлікту, яке забезпечить територіальну цілісність України та підтримку і самовизначення українського народу".

Марк Сервотка з PCS говорив про свою "беззаперечну підтримку тих, хто зараз страждає від окупації внаслідок жорстокого російського вторгнення", хоча і зазначив, що в цій пропозиції є недоліки.

"Було б великою помилкою не висловити солідарність народу України. Ми вважаємо, що комбінований проект є недосконалим і маємо застереження до оригінального проекту. Ми з українським народом і за те, щоб Росія пішла геть, і тільки народ України повинен вирішувати, яким буде результат".

Початковий проект резолюції передбачав підтримку Британією озброєння українців, який був знятий.

"Наша солідарність не повинна знати кордонів", - заявив президент GMB, в той час як профспілка Unite підтримала пропозицію і заявила, що "війни ніколи не відповідають інтересам трудящих". Ряд профспілок утрималися від голосування.

Проте Профспілка пожежних бригад виступила проти, висловивши підтримку частинам, але не вірячи "в ескалацію війни" і заявивши, що пропозиція слугує лише для того, щоб "примирити нас з урядом торі" та зусиллями з військової підтримки.

Кампанія "Зупинимо війну" закликала профспілкових делегатів виступити проти цієї пропозиції. Вони заявили, що резолюція "підтримує ескалацію війни" і підтримує "військову політику уряду торі в Україні".

 Вони написали: "Замість того, щоб закликати до ескалації, робітничий рух повинен зараз приєднатися до міжнародних закликів до переговорів між людьми, яким в ідеалі має передувати припинення вогню. Британський уряд з самого початку виступав проти такої політики і робив усе можливе, щоб перешкодити їй".

Ганна Девенпорт - репортерка новин у виданні Left Foot Forward, що спеціалізується на профспілках та екологічних питаннях

Оскільки ви тут, ми хочемо вас дещо запитати. Те, що ми робимо тут, щоб доносити реальні новини, зараз важливіше, ніж будь-коли. Але є проблема: нам потрібні такі читачі, як ви, щоб допомогти нам вижити. Ми створюємо прогресивні, незалежні медіа, які кидають виклик ненависницькій риториці правих. Разом ми можемо знайти історії, які загубилися.

Нас не фінансують мільярдери-донори, але ми покладаємося на читачів, які роблять посильні внески, щоб захистити нашу незалежність. Те, що ми робимо, не є безкоштовним, і ми працюємо на межі можливостей. Чи можете ви допомогти нам вижити, пожертвувавши хоча б 1 фунт на тиждень? Ми будемо дуже вдячні за будь-яку суму, яку ви можете пожертвувати, і ми забезпечимо, щоб ваші гроші пішли на максимально можливу кількість важливих новин.

 

Детальніше:

https://leftfootforward.org/2023/09/tuc-congress-union-majority-backs-ukraine-solidarity-motion/?fbclid=IwAR2taLT8s-RTGl5kOgl5ug2J1M