52e27b45

 

Цього тижня Європейський парламент проголосував за захист права на страйк, яке опинилося під загрозою через пропозицію щодо запровадження Інструменту надзвичайних ситуацій на єдиному ринку (SMEI). Оскільки ця законодавча пропозиція наближає вирішальні переговори в рамках тристороннього діалогу, вкрай важливо, щоб ці гарантії були включені в остаточний регламент.

 

Комісія планує скасувати чинний Регламент про функціонування єдиного ринку, який чітко захищає право на страйк через так зване положення Монті.

Таке застереження не було включено до законопроекту Комісії про SMEI. Він згадується лише в необов'язковому викладі пропозиції.

Це може призвести до ситуації, коли страйк вважатиметься "кризою", а надзвичайні заходи вживатимуться для підриву колективних дій.

Цього тижня члени Європейського парламенту прийняли свою позицію щодо законопроекту, яка включає конкретну гарантію захисту права на страйк і колективні переговори.

Заступник генерального секретаря ЄКП Ізабель Шьоманн:

"Страйк не можна вважати кризою, а антикризові заходи не повинні використовуватися для того, щоб обійти або підірвати колективні переговори та дії.

Насправді соціальні партнери відіграють важливу роль в обмеженні наслідків будь-якої справжньої кризи, як ми бачили під час пандемії, коли профспілки відігравали центральну роль у створенні схем короткочасної роботи.

Європейська комісія заявила, що не має наміру послаблювати право на страйк, але не погодилася з існуючим захистом у новому законодавстві.

Позиція, схвалене сьогодні Європейським парламентом, належним чином захистить право на страйк і колективні переговори, і ми закликаємо Раду та іспанське головування забезпечити включення таких гарантій в остаточний варіант законодавства".

Джерело:

https://etuc.org/en/pressrelease/parliament-protects-right-strike