1455544337 c1am5rfk

Генеральна рада Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) під головуванням Президента Акіко Гоно, яка засідала в Брюсселі з 12 по 14 грудня, схвалила пропозицію поставити захист і просування демократії в центр діяльності МКП в 2024 році і надалі.

 

"Демократія зазнає нападів у кожному регіоні світу, і ми, як найбільший у світі демократичний рух, разом з нашими членськими організаціями розробляємо комплексний план кампанії для захисту демократії там, де вона перебуває під загрозою, і для її поширення там, де демократичні права придушуються. Демократія на робочому місці через свободу об'єднання та колективні переговори є центральним елементом будь-якої справжньої та здорової демократії. Там, де права трудящих придушуються, страждає демократія, і не випадково авторитарні та ультраправі сили націлені на ці права, щоб претендувати на владу і утримувати її", - заявив Генеральний секретар МКП Люк Тріангл.

Рада проаналізувала діяльність, здійснену за останній рік, і плани щодо просування мандату Нового суспільного договору, прийнятого на Конгресі МКП в Мельбурні, тісно пов'язаного з кампанією за демократію.  Вона схвалила звіти регіональних організацій і структур МКП, Ради глобальних профспілок, Комітету з питань робітничого капіталу та Молодіжного комітету МКП. Рада також отримала звіт про результати Конференції з питань клімату COP28. Також було обговорено прогрес у вирішенні фінансових питань, включаючи процеси перегляду встановлення членських внесків та фінансових процедур.

Відбулися дебати про взаємодію профспілок з G20 (через Labour20) і БРІКС, визнаючи, що, хоча членські організації, які не є членами МКП, є частиною цих процесів, метою має бути забезпечення того, щоб політична основа МКП, а також позиція Консультативного комітету профспілок ОЕСР (TUAC) щодо G20 були центральними орієнтирами.

Обговорення питань МОП, включаючи доповіді Комітету з прав людини і профспілок та Голови Групи трудящих МОП, включало успішний крок щодо передачі питання про право на страйк до Міжнародного суду, а також дії щодо Білорусі та М'янми.

Рада прийняла пропозиції щодо посилення тиску з метою міжнародного визнання палестинської держави як частини рішення про дві держави для припинення окупації палестинських земель і забезпечення рішення про дві держави відповідно до Резолюцій 242 і 228 Ради Безпеки ООН, а також щодо припинення міжнародних економічних відносин з незаконними ізраїльськими поселеннями.

Рада підтримала пропозицію провести наступного року голосування всіх членських організацій МКП щодо проведення наступного Всесвітнього конгресу МКП у 2027 році замість 2026 року.

Шість організацій були прийняті в члени МКП: Генеральна конфедерація трудящих Колумбії (CGT), Екваторіальна конфедерація вільних синдикальних організацій (CEOSL, Еквадор), Конфедерація профспілок Індонезії (KSPSI), Конгрес профспілок Папуа-Нової Гвінеї (PNGTUC), Профспілка працівників харчової промисловості Сан-Марино (USL) і Рада профспілок Соломонових островів (SICTU).

"Рада провела змістовні та детальні дискусії, і з усіх питань було досягнуто реального прогресу. МКП має всі можливості для того, щоб рухатися вперед з нашим активним порядком денним, в єдності та за повного залучення наших членських організацій", - сказав Тріангл.

 

У засідання Генеральної ради МКП взяв участь Голова ФПУ Григорій Осовий, який є членом Генеральної ради МКП, членом Виконкому Загальноєвропейської регіональної ради (ЗЄРР).

Як ми повідомляли, напередодні засідання Генеральної ради Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) в Брюсселі Голова ФПУ, член Генеральної ради МКП Григорій Осовий мав робочу зустріч з Генеральним секретарем МКП Люком Тріанглом, який очолив цю організацію у жовтні поточного року.

 

Довідково:

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) представляє 191 мільйон членів 337 членських організацій у 167 країнах і територіях.

 

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/ituc-general-council-dec23-en?lang=en

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ