IMG 20230328 114758 01 0123 271223

Переваги колективних переговорів для балансу між роботою та особистим життям розкриваються цього Різдва в даних ЄС, які показують, що працівники в країнах з найвищим рівнем охоплення профспілками мають на місяць більше вільного часу - без втрати заробітної плати - щороку, ніж інші працівники.

Аналіз даних Eurofound про колективно узгоджений робочий час для працівників з повною зайнятістю, проведений напередодні свят Європейською конфедерацією профспілок (ЄКП), показав наступне:

У країнах, де дев'ять з десяти працівників охоплені колективним договором, середня тривалість робочого часу становить 1 674 години на рік (без урахування понаднормових).

У країнах, де колективним договором охоплений кожен десятий працівник, середня тривалість робочого часу становить 1 848 годин (без урахування понаднормових).

Це різниця в 174 години, що еквівалентно чотирьом тижням роботи, виходячи з середньої колективно узгодженої тривалості робочого часу в ЄС - 38 годин на тиждень.

Країни з найвищим рівнем охоплення колективними договорами

Колективно узгоджений робочий час Охоплення колективними договорами (%)

Швеція            1,662                                                         88

Фінляндія      1,662                                                          89

Бельгія           1,75296                                                     96

Австрія           1,714                                                         98

Франція         1,578                                                         98

Середній показник  1674                                                      94

Країни з найнижчим рівнем охоплення колективними договорами

Колективно узгоджений робочий час Охоплення колективними договорами (%)

Польща      1,848                                                          13

Греція         1,840                                                          14

Румунія      1,840                                                          15

Естонія       1,856                                                          19

Угорщина 1,856                                                           22

Середній показник  1,848                                             11

Ця різниця свідчить про необхідність підвищення рівня охоплення колективними переговорами по всій Європі.

За останні два десятиліття понад 3 мільйони працівників були позбавлені можливості укладати колективні договори. Найбільше скорочення відбулося в Греції та Румунії, двох країнах з найбільшою тривалістю робочого часу. Уряд Греції щойно ухвалив закон про подальше збільшення тривалості робочого часу.

Маніфест ЄКП до європейських виборів закликає до наступних заходів для досягнення "Справедливої угоди для трудящих":

Перегляд директив про державні закупівлі, які ставлять доступ компаній до державного фінансування в залежність від дотримання права на колективні переговори.

 Амбітна транспозиція Директиви про адекватну мінімальну заробітну плату на національному рівні з метою досягнення 80% охоплення колективними переговорами в кожній країні-члені.

Скорочення робочого часу без втрати заробітної плати, в тому числі через право відключатись від роботи, щоб припинити неоплачувану роботу.

Генеральний секретар ЄКП Естер Лінч сказала:

"Для дуже багатьох працюючих людей по всій Європі ця пора року не є святом. Люди працюють довгі години за низьку зарплату, тоді як вони повинні насолоджуватися вихідними з друзями та сім'єю.

З огляду на чітку паралель між кількістю працівників, чиї контракти є предметом колективних переговорів, і кількістю часу, який їм доводиться проводити на роботі щороку, вигода від колективних переговорів є найкращим різдвяним подарунком, який політики могли б подарувати працюючим людям.

Доведено, що скорочення робочого часу без втрати заробітної плати підвищує як продуктивність, так і добробут працівників. Ці цифри показують, що високий рівень колективних переговорів є найкращим способом досягнення цього безпрограшного сценарію.

Джерелом розриву між заробітною платою та умовами праці, який існує між країнами-членами ЄС, є прогалина в правах працівників.

Це не виникло саме по собі. Структури, що дозволяють мільйонам працівників вести колективні переговори, протягом останніх двох десятиліть піддавалися нападкам в результаті політики жорсткої економії, а руйнуванню профспілок було дозволено процвітати.

Хибний аргумент про те, що колективні переговори погано впливають на конкурентоспроможність економіки, зараз повністю дискредитований, і настав час для політиків розглянути наслідки минулих помилок. 

Саме тому ЄС та національні уряди зараз зобов'язані діяти на випередження у відновленні колективних переговорів, які, як було доведено, приносять користь економіці та суспільству.

 Найкращий спосіб досягти цього - забезпечити, щоб компанії, які отримують державне фінансування, встановлювали заробітну плату та умови праці через колективні переговори".

 

 

"Робочий час у 2021-2022 роках", Eurofound: цифри показують, "скільки годин повинен працювати середньостатистичний працівник з повною зайнятістю в кожній країні відповідно до чинного законодавства та колективних договорів". Вони не враховують такі фактори, як понаднормова робота, інші форми вихідних або відпусток (наприклад, лікарняні, відпустки по догляду за дитиною та у зв'язку з вагітністю та пологами), а також виняткові скорочення нормального робочого часу, наприклад, у зв'язку з скороченим робочим днем".

Статистична примітка: Італія не включена через статистичні проблеми з даними про охоплення колективними договорами.

Джерело: ETUC-CES https://www.oecd.org/employment/ictwss-database.htm

переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ