c32a88d6 1d05 4e31 a864 310124

Невиконання обіцянки поліпшити захист від азбесту, що викликає рак, матиме серйозні наслідки для здоров'я людей і демократії, попередили профспілки президента Європейської комісії.

У листі, надісланому сьогодні Урсулі фон дер Ляєн, профспілки нагадують їй, що зобов'язання прийняти законодавство про перевірку та реєстрацію азбесту в європейських будівлях було включено до робочої програми Комісії на 2023 рік.

"Наш єдиний ринок є ключовим інструментом для забезпечення того, щоб здоров'я та безпека людей в усьому Союзі були на першому місці", - йдеться в документі, опублікованому в жовтні 2022 року.

Берлеймонтський азбест

Згодом пропозицію було заплановано обговорити на засіданні колегії Комісії 15 червня минулого року.

Однак через сім місяців Комісія все ще не представила обіцяного законопроекту. А оскільки до європейських виборів залишилося лише чотири місяці, час на це швидко закінчується.

Також минуло 28 років відтоді, як Єврокомісія прибрала азбест із власної штаб-квартири в Берлеймонті.

7 мільйонів працівників

У листі, надісланому Урсулі фон дер Ляєн, йдеться про "значний ризик", на який досі наражаються працівники різних секторів, зокрема будівництва, пожежної охорони, промисловості, освіти та офісної роботи.

Близько 90 000 людей щороку помирають від раку, пов'язаного з азбестом, в ЄС, що робить його основною причиною смертності на робочому місці.

Від 4 до 7 мільйонів працівників по всьому ЄС піддаються впливу азбесту, і очікується, що ця кількість зросте на 4% протягом наступного десятиліття в результаті реконструкції будівель в рамках Зеленого курсу ЄС.

У листі, надісланому робочою групою з питань азбесту Європейської конфедерації профспілок, робиться висновок: "Відсутність обов'язкового скринінгу та реєстрації загострює цю проблему, в результаті чого працівники несвідомо піддаються впливу цієї небезпечної речовини.

Більше того, оскільки Європейський зелений курс та його флагманська ініціатива "Хвиля реновації" набирають обертів, вкрай важливо забезпечити безпеку працівників та мешканців, а також громадян загалом, які можуть зазнати впливу під час цих вкрай необхідних ініціатив, спрямованих на боротьбу зі зміною клімату.

Наближаючись до завершального етапу інституційного терміну повноважень Комісії та Парламенту, ми наголошуємо на нагальній необхідності вжиття рішучих дій.

Невиконання обіцянок у цьому критично важливому питанні не тільки поставить під загрозу безпеку європейських громадян, а й підірве довіру до Європейського Союзу у вирішальний момент нашої історії, надаючи народну довіру до наративу антиєвропейських партій саме в той час, коли вони готуються до участі в майбутніх європейських виборах".

Генеральний секретар ЄКП Естер Лінч сказала:

"Мільйони людей, які працюють у кожному секторі, жорстоко обірвали своє життя від раку після того, як несвідомо піддалися впливу азбесту.

І ризик впливу азбесту зростатиме в найближчі роки як прямий результат вкрай необхідних програм реконструкції.

Це покладає на Комісію моральний обов'язок виконати свою обіцянку щодо законодавчої ініціативи про перевірку будівель на наявність азбесту та його безпечне видалення.

Не можна допустити, щоб про головну причину смертності на виробництві забули через те, що увага політиків переключилася на вибори".

Примітки

Натисніть тут, щоб прочитати повний текст листа

Робоча програма Комісії на 2023 рік

Детальніше: https://www.etuc.org/en/pressrelease/failure-would-compromise-safety-and-erode-trust-commission-has-four-months-deliver