image for highlight social justice

Просування соціальної справедливості для всіх і всюди

Глобальна коаліція за соціальну справедливість - це новаторська ініціатива, щодо активізації колективних зусиль, спрямованих на термінове усунення дефіциту соціальної справедливості та прискорення реалізації Порядку денного у сфері сталого розвитку до 2030 року, Цілей сталого розвитку та Порядку денного з гідної праці. 

Метою Глобальної коаліції за соціальну справедливість є сприяння сильному, сталому та інклюзивному розвитку шляхом посилення глобальної солідарності, узгодженості політики та узгоджених дій широкого кола зацікавлених сторін.

Чому Глобальна коаліція за соціальну справедливість?

Кризи, що накладаються одна на одну, та прискорення довгострокових структурних економічних перетворень ускладнюють досягнення соціальної справедливості та Цілей сталого розвитку.

 Соціальна справедливість сприяє кращому функціонуванню суспільств та економік, зменшенню бідності, нерівності та соціальної напруги, а також відіграє важливу роль у досягненні спільного процвітання, стабільності заради миру та більш інклюзивного і сталого соціально-економічного розвитку. Очевидно, що прагнення до соціальної справедливості, що лежить в основі статутного мандату МОП, виходить за межі сфери праці і вимагає залучення всієї багатосторонньої системи. 

Витоки Глобальної коаліції за соціальну справедливість

Глобальна коаліція за соціальну справедливість - це ініціатива Генерального директора МОП Жільбера Унгбо, яка була сформована і розроблена в тісній консультації з тристоронніми учасниками МОП і схвалена Адміністративною радою МОП у листопаді 2023 року. Створення Коаліції привітала велика кількість глав держав і урядів, міністрів та інших світових лідерів, включно з Генеральним секретарем ООН.

Членство в Коаліції

Коаліція відкрита для урядів, організацій роботодавців та працівників, міжнародних та регіональних організацій, фінансових установ та банків розвитку, підприємств, міжнародних неурядових організацій та наукових кіл, які віддані справі просування соціальної справедливості та готові долучитися до спільних зусиль для досягнення спільних цілей.

Ставши партнером Коаліції, ви берете на себе зобов'язання сприяти просуванню соціальної справедливості та досягненню ЦСР на глобальному, регіональному та/або національному рівнях, у тому числі через багатостороннє співробітництво та:

- Виступати за соціальну справедливість і підтримувати принципи та цінності ООН та МОП, включаючи основоположні принципи та права у сфері праці.

- Зобов'язуватися розробляти, самостійно або у співпраці з іншими суб'єктами, одну або більше дій чи ініціатив, спрямованих на значне просування соціальної справедливості.

Характер і масштаб цих зобов'язань можуть варіюватися залежно від можливостей і пріоритетів партнерів. Партнери також заохочуються до добровільного документування свого досвіду та обміну інформацією з іншими.

Добровільна коаліція за соціальну справедливість

Участь у Коаліції не передбачає жодних членських внесків. Тим не менш, всі витрати, пов'язані з участю в засіданнях Коаліції, включаючи витрати на проїзд та інші витрати, пов'язані з участю у Форумі та засіданнях Координаційної групи, покриваються кожним учасником.

Коаліція є добровільною платформою для урядів, організацій роботодавців та працівників, міжнародних та регіональних організацій, фінансових установ та банків розвитку, підприємств, міжнародних неурядових організацій та наукових кіл, які прагнуть до просування соціальної справедливості та спільних зусиль для досягнення спільних цілей.

Коаліція використовує співпрацю між партнерами для посилення унікальних сильних сторін кожного учасника, всебічно і послідовно вирішуючи проблеми соціальної справедливості. Таким чином, Коаліція слугує платформою для посилення політичних зобов'язань та сприяння конкретним діям на підтримку національних пріоритетів.

Спільний простір для просування соціальної справедливості

Коаліція забезпечить простір для співпраці, в якому партнери об'єднають зусилля для формування індивідуальних та колективних дій з акцентом на соціальну справедливість та гідну працю, спрямованих на те, щоб нікого не залишити осторонь та прискорити реалізацію Порядку денного до 2030 року на підтримку національних пріоритетів. 

Спільний підхід забезпечить максимальне використання сильних сторін та досвіду кожного партнера для здійснення реальних змін, тим самим посилюючи вплив їхніх дій та актуальність у вирішенні виявлених потреб, а також досягнення результатів, які виходять за межі того, що може бути досягнуто індивідуально.

Глобальна адвокація соціальної справедливості

Коаліція посилюватиме адвокаційні зусилля, спрямовані на включення питання соціальної справедливості в міжнародні, регіональні та національні політичні дебати.

Платформа для обміну знаннями та досвідом

Коаліція слугуватиме платформою для моніторингу та збору аналізу і даних (у тому числі за допомогою періодичного звіту про стан соціальної справедливості у світі), а також сприятиме багатосторонньому обміну знаннями, використовуючи веб-платформу як сховище передового досвіду для сприяння узгодженості політики у сфері соціальної справедливості та гідної праці.

Сфери негайних дій

Тематичний розвиток Коаліції базуватиметься на спільних пріоритетах та можливостях, спільно визначених її партнерами, починаючи з

  • Подолання нерівності, дискримінації та виключення.
  • Реалізація трудових прав як прав людини, забезпечення людської гідності та задоволення базових потреб.
  • Розширення доступу до продуктивної та вільно обраної зайнятості та сталого підприємництва, а також можливостей для цього.
  • Забезпечення захисту та підвищення стійкості.
  • Посилення справедливого переходу та соціального виміру сталого розвитку, торгівлі та інвестицій.
  • Зміцнення інститутів соціального діалогу.

МОП зосередиться на низці початкових пріоритетів для просування тематичного розвитку Коаліції на ранній стадії на основі конкретних відгуків, отриманих від тристоронніх учасників та партнерів.

  • Створення робочих місць та загальний соціальний захист: В тому числі через Глобальний акселератор з питань зайнятості та соціального захисту для справедливого переходу та зусилля, спрямовані на зміцнення сприятливого середовища для сталого розвитку підприємств та інвестицій у розвиток навичок для підтримки повної та продуктивної зайнятості та сталого економічного зростання. Глобальний акселератор є особливо важливою можливістю для залучення партнерів Коаліції, оскільки багато суб'єктів вже погодилися об'єднати свої зусилля в ньому.
  • Зменшення нерівності: У тому числі шляхом посилення співпраці у сфері розвитку для підтримки зусиль країн, спрямованих на просування прогресу у впровадженні міжнародних трудових стандартів; вирішення проблеми безробіття серед молоді; сприяння переходу від неформальної до формальної економіки; просування недискримінації, гендерної рівності, різноманітності та інклюзивності; забезпечення доступу до можливостей, зокрема, у сфері освіти, розвитку навичок та навчання впродовж життя; сприяння справедливій трудовій міграції; а також захисту безпеки та гігієни праці та інших аспектів умов праці, включаючи заробітну плату. Це також передбачає створення сприятливого середовища для сталого розвитку підприємств з метою підтримки повної і продуктивної зайнятості та сталого економічного зростання.
  • Підвищення рівня соціальної справедливості та гідної праці в пріоритетах інших багатосторонніх організацій: На основі обговорень з іншими установами на Саміті "Світ праці" та в інших місцях, можливості для прогресу в цьому напрямку включають фіскальну підтримку критично важливих соціальних витрат у країнах, що розвиваються; гідну працю в ланцюгах поставок і міжнародній торгівлі; а також планування справедливого переходу в контексті міжнародного кредитування та іншої допомоги для пом'якшення наслідків зміни клімату та адаптації до них. Це ті сфери, в яких інші багатосторонні організації, зокрема міжнародні фінансові установи та банки розвитку, висловили зацікавленість у покращенні узгодження та співпраці.
  • Сприяння соціальному діалогу: Додавання, в тому числі через свої інститути, розширення ролі та просування доданої вартості соціального діалогу, а також тристоронньої структури та нормативної бази МОП в ООН та інших багатосторонніх процесах розробки та координації політики. Важливими можливостями в цьому відношенні є Рамкові програми співробітництва в галузі сталого розвитку, що реалізуються країнами-членами ООН, та інші пов'язані з ними координаційні процеси, а також програми забезпечення гідної праці в країнах-членах.

Механізми управління та Секретаріат

Участь у діяльності Коаліції, особливо на операційному рівні, регулюватиметься правилами та практиками, узгодженими партнерами, які беруть участь у цій діяльності. Коаліція не буде дублювати процеси управління або прийняття рішень в рамках програмної діяльності, а також не створюватиме додаткових зобов'язань щодо звітності.

Форум

Щорічний Форум - це гнучкий простір або захід для партнерів Коаліції для обговорення тематичних питань, обміну передовим досвідом та ініціативами, спрямованими на просування соціальної справедливості, а також сприяння обміну знаннями.

Координаційна група

Складається з невеликої групи партнерів, які, крім того, зобов'язуються просувати стратегічний порядок денний Коаліції та сприяти, індивідуально або спільно, її цілям і порядку денному соціальної справедливості, а також спільно працювати над організацією та участю у функціонуванні та діяльності Коаліції, включаючи планування та підготовчу роботу. .

Секретаріат

Секретаріат Коаліції розміщується приміщенні МОП і підтримує діяльність Коаліції, а також координує роботу з узагальнення передового досвіду.

Довідкова інформація

- Концептуальна записка Глобальної коаліції за соціальну справедливість

- Остання інформація про Глобальну коаліцію за соціальну справедливість для Адміністративної ради МОП (листопад 2023 року)

- Доповідь Генерального директора МОП на Міжнародній конференції праці: Просування соціальної справедливості

- Переглянути запис Саміту світу праці: Соціальна справедливість для всіх (червень 2023 року)

Джерело:

https://www.ilo.org/pardev/partnerships/other-global/WCMS_907082/lang--en/index.htm

переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ