32fiii c16x8x50px50p 43c5d88f8f72967020b2d87055c4cb47

Мільйони працівників і надалі будуть змушені займатися фіктивною самозайнятістю після того, як невелика кількість національних урядів торпедувала шанс досягти угоди щодо директиви про роботу на платформах.

Рівно через 799 днів після пропозиції Комісії представники урядів Франції, Німеччини, Греції та Естонії наклали вето на угоду, знайдену в ході тристоронніх переговорів між інституціями ЄС минулого тижня.

23 країни, які проголосували "за", повинні не зволікати, а працювати з профспілками та вживати заходів на національному рівні, щоб покласти край скандалу з фіктивною самозайнятістю.

Комісія не може ігнорувати існуючі лазівки лише тому, що ця Директива не може рухатися вперед. Вона повинна виконати свої обов'язки і забезпечити, щоб усі працівники, включаючи працівників платформ, були захищені трудовим законодавством ЄС.

Директива була вкрай необхідна, щоб припинити помилкову класифікацію мільйонів працівників як самозайнятих, що дозволяє компаніям-платформам уникати сплати мінімальної заробітної плати, відпускних або лікарняних, а також внесків на соціальне страхування.

Директива також нарешті внесла б прозорість у використання алгоритмічних систем управління, які використовуються для покарання працівників, що беруть участь у профспілковій діяльності.

Джерело:

https://www.etuc.org/en/pressrelease/platform-workers-action-even-more-important-after-minority-block