196 2727030324 01

Реагуючи на опубліковані сьогодні висновки Європейської Ради щодо безпеки та оборони, ЄКП закликає подвоїти зусилля заради миру.

ЄКП глибоко занепокоєна поточним станом миру та безпеки в Європі та світі, а також надзвичайним зростанням кількості війн та насильницьких конфліктів.

У глобалізованому світі стратегічно важливим є вирішення питань, що турбують трудящих по всій Європі, включаючи кризу вартості життя і необхідність збереження і створення більшої кількості якісних робочих місць. Тристоронній соціальний саміт, що відбувся напередодні засідання Європейської Ради, визнав важливість економічно та соціально сильної Європи для того, щоб відігравати свою роль у світі. У своєму виступі ЄКП підкреслив необхідність Європейської промислової стратегії.

Близький Схід

ЄС повинен визначити пріоритетом використання широкого спектру дипломатичних інструментів та інструментів вирішення конфліктів, які є в його розпорядженні. ЄКП закликає ЄС інтенсивно працювати, щоб запобігти подальшій регіональній ескалації на Близькому Сході. Раніше ЄКП вже закликав ЄС до більш термінової реакції та повного дотримання зобов'язань за міжнародним правом (наприклад, серйозна гуманітарна ситуація в Газі, що погіршується, вимагає більш термінової реакції ЄС). Послуги, які БАПОР надає в Газі і в усьому регіоні, є вкрай важливими, і терміново необхідно збільшити обсяги гуманітарної допомоги, що рятує життя. Ситуація в Рафаху є вкрай небезпечною.

Ми підкреслюємо важливість Ініціативи Дня миру та Мирної конференції, викладеної у висновках Європейської Ради. Вони повинні бути скликані якнайшвидше, і ми нагадуємо про доведену користь включення профспілок до складу мирних делегацій.

Ми повторюємо наш заклик до негайного припинення вогню, звільнення всіх заручників і діалогу заради миру на основі рішення про дві держави. ЄКП також підтверджує своє засудження нападу з боку ХАМАС.

Розширення

ЄКП знову заявляє про своє засудження російського вторгнення в Україну, яке продовжує чинити руйнівний вплив на український народ.

ЄКП підтримує початок переговорів про вступ до ЄС з Боснією та Герцеговиною.

ЄКПОпідтримує процес розширення ЄС та необхідність надання країнам, що вступають, перспективи членства в ЄС. У той же час, важливо забезпечити повне дотримання соціального законодавства для вступу до ЄС, включаючи повагу та зміцнення соціального діалогу та повну повагу до прав профспілок. Крім того, ми закликаємо до чіткої відмови від будь-якого фрагментарного підходу до переговорів про вступ: не повинно бути доступу до внутрішнього ринку або його частин без повного узгодження з соціальним законодавством.

Стратегічний порядок денний ЄС на 2024-2029 роки

У зв'язку зі спеціальним засіданням Європейської Ради 17-18 квітня 2024 року та триваючими дискусіями щодо Стратегічного порядку денного ЄС на 2024-2029 роки, ми закликаємо лідерів поставити соціальний прогрес і повну імплементацію Європейського стовпа соціальних прав у центр планів на наступний інституційний термін і невідкладно запровадити амбітну Європейську промислову стратегію, в основі якої лежить створення якісних робочих місць.

Джерело: