454546645545 280324 01

МКП вітає ключові перемоги трудящих в узгоджених висновках 68-ї сесії Комісії ООН зі становища жінок (UNCSW68), що відбулася 11-22 березня.

Ця подія стала безпрецедентною можливістю для профспілок відстоювати свої пріоритети щодо гендерної рівності та демократії на робочому місці, брати участь у змістовних діалогах зі світовими лідерами та налагоджувати зв'язки з жіночими групами.

Серед ключових досягнень -

    Визнання законодавчо встановленої або узгодженої мінімальної заробітної плати необхідною умовою для боротьби з бідністю серед жінок.

    Заклик до рівної оплати за працю рівної цінності та до переходу від неформальної до формальної зайнятості, а також до універсальної політики соціального захисту.

    Підтвердження важливості демократії на робочому місці для досягнення гендерної рівності через право на організацію та ведення колективних переговорів, підкреслюючи її роль у викоріненні економічної нерівності жінок.

    Наполягання на збільшенні державних інвестицій в економіку догляду, соціальну інфраструктуру, включаючи універсальні соціальні послуги та підтримку на основі рівності та недискримінації, з метою вирішення проблеми неоплачуваної праці по догляду та сприяння гідній праці для жінок.

Незважаючи на ці перемоги, Генеральний секретар МКП Люк Тріангл зазначив: "Хоча ми святкуємо прогрес, ми залишаємося пильними щодо усунення прогалин.

Працівники хочуть, щоб більше уваги приділялося демократії на робочому місці через колективні переговори і соціальний діалог, а також більш чітких формулювань щодо гендерно-трансформативного оподаткування та фінансування, визнання множинних і перехресних ідентичностей, а також Рекомендації МОП C190 щодо викорінення гендерного насильства і домагань у сфері праці".

МКП, як глобальний голос трудящих, прагне відстоювати ці питання, прагнучи до більш інклюзивного, справедливого, демократичного та рівного робочого місця для жінок у всьому світі".

Близько 4800 представників організацій громадянського суспільства взяли участь у UNCSW68, що є другим показником за відвідуваністю в історії заходу, який був присвячений економічному розширенню прав і можливостей жінок та гендерній рівності на робочому місці.

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/uncsw68?lang=en