IMG 8959

15 травня 2024 р. делегація МКП і глобальних профспілок під час зустрічі з керівництвом  СПО роботодавців  і СПО профспілок, що відбулась у Будинку профспілок у Києві, в форматі дискусії обговорила низку важливих питань,  які представляють взаємний інтерес.

 

Мова йшла про дотримання прав працівників в умовах воєнного стану в Україні, важливості соціального діалогу, проведення справедливої трудової реформи, прийняття нового Трудового кодексу. Про те, що роботодавці мають теж брати на себе відповідальність за долю трударів, тому що це частина соціального діалогу і, що саме слід зробити, щоб допомогти імплементації справжнього соцдіалогу на секторальному рівні.

IMG 8911

А також про післявоєнну відбудову і роль профспілок та роботодавців в цьому процесі. Люк Тріангл обговорюючи це питання підкреслив, що важливою умовою в цьому процесі має стати рівень оплати праці, щоб не було перетікання працівників в більш розвинені економіки, так як це сталося свого часу в Східноєвропейських країнах в перехідний період. Важливо, щоб Україна не стала країною «дешевої робочої сили», а мала б перспективи сучасно розвинутої економіки, щоб профспілки і роботодавці працювали на запровадження моделі з високою планкою вартості праці, і щоб ті українці, які тимчасово проживають за кордоном хотіли повертатися додому, і могли зайняти гідне місце на ринку праці. В цій ситуації виграють всі, і робітники, і профспілки, і взагалі країна. Тому профспілки мають бути невід’ємною частиною процесу побудови майбутнього країни, а для цього потрібні права профспілок, захист інвестицій, і це ми можемо зробити разом. Ми підтримує приєднання України до ЄС.

IMG 8955

Президент УСПП Анатолій Кінах підтримав думку Люка Тріангела про створення належних умов праці і гідної її оплати в Україні, на рівні європейських стандартів, вбачаючи в цьому важливу місію бізнесу у справі повернення українських громадян на Батьківщину для відбудови національної економіки. Він, зазначив, що «чим довше ми будемо відновлювати умови для повернення людей, тим менше їх повернеться на рідну землю».

На його думку, План відродження України має передбачати гідні умови для нашого ринку праці. Слід за підтримки зарубіжних партнерів формувати умови, реалізовувати стратегії по збереженню людського капіталу. А. Кінах підкреслив, що важливими питанням для нас залишаються в процесі переговорного процесу до вступу в ЄС:  адаптація  законодавства до стандартів ЄС, питання свободи слова, захисту прав людини, і безумовно соціальний діалог. Ми повинні самі формувати таку політику, щоб відійти від сировинної моделі, не перетворюватися в експортера «дешевої робочої сили», а формувати сучасну економіку, створювати високотехнологічні робочі місця, бути конкурентоспроможними. І такий потенціал в Україні є.

IMG 8975

Голова ФПУ Григорій Осовий звертаючись до Люка Тріангла, звернув його увагу на питання деконсолідації соціального діалогу в Україні. Зокрема, влада надає різні майданчики для нерепрезентативних організацій, які не ведуть переговорів, не укладають колдоговорів, але намагаються впливати на процес соціального діалогу. Це робиться  для того, щоб вони виступали альтернативою на противагу інституційним організаціям – учасникам соціального діалогу,і в цьому є велика небезпека, яку ми зараз бачимо в Україні.

 IMG 8888

Пресцентр ФПУ