1716369282898

Глобальний індекс прав людини Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) за 2024 рік є складним для читання - це чіткий і нагальний сигнал про те, що демократичні цінності та основоположні права, узгоджені більшістю країн на міжнародному рівні, руйнуються.

Генеральний секретар МКП Люк Тріангл сказав: "Вже 11 років поспіль Індекс відстежує стрімке погіршення прав трудящих у кожному регіоні світу. Працівники - це серце демократії, що б'ється, і їхнє право бути почутими має вирішальне значення для здоров'я і стійкості демократичних систем. Коли їхні права порушуються, нападають на саму демократію. Демократія, профспілки і права трудящих йдуть разом; ви просто не можете мати одне без іншого".

Глобальний індекс прав людини МКП - це комплексний огляд законодавчого забезпечення прав трудящих, в якому 151 країна оцінюється за 97 показниками, що базуються на конвенціях МОП та судовій практиці, і як така є єдиною базою даних у своєму роді. Він оцінює країни за шкалою від 1 до 5+ за ступенем дотримання прав працівників. Порушення фіксуються щороку з квітня по березень.

До 10 найгірших країн для трудящих увійшли: Бангладеш, Білорусь, Еквадор, Єгипет, Есватіні, Гватемала, М'янма, Філіппіни, Туніс і Туреччина.

- Двадцять два профспілкових діяча були вбиті в шести країнах: Бангладеш, Колумбія, Гватемала, Гондурас, Філіппіни та Республіка Корея.

- У 12 країнах умови настільки погані через порушення верховенства права, що вони отримали оцінку 5+.

- Лише дві країни покращили свій рейтинг у 2024 році: Румунія перемістилася з 4 на 3, а Бразилія отримала оцінку 4, що є покращенням порівняно з 5 минулого року.

- Тринадцять країн мають гірші рейтинги: Коста-Ріка, Фінляндія, Ізраїль, Киргизстан, Мадагаскар, Мексика, Нігерія, Катар, Російська Федерація, Саудівська Аравія, Судан, Швейцарія та Венесуела.

- 87% країн порушували право на страйк.

- 79% країн порушували право на колективні переговори.

- 75% країн позбавляли працівників права створювати профспілки або вступати до них.

- 74% країн перешкоджали реєстрації профспілок.

- У 65% країн працівники не мали доступу до правосуддя або мали обмежений доступ до нього.

- 43% країн обмежували свободу слова та зібрань.

- У 74 країнах робітників заарештовували та утримували під вартою.

- Працівники зазнавали насильства в 44 країнах.

- Європа має середній рейтинг 2,73, знизившись з 2,56 у 2023 році, продовжуючи стрімке погіршення з 1,84 у 2014 році - найбільше зниження, яке спостерігалося в будь-якому регіоні світу за останні 10 років.

- Найгіршим регіоном у світі для працюючих є Близький Схід і Північна Африка із середнім рейтингом 4,74, що гірше, ніж 4,53 у 2023 році та 4,25 у 2014 році. Права на колективні переговори, вступ до профспілки та реєстрацію профспілки були порушені в усіх країнах регіону.

Справді демократичний рух

Люк Тріангл підсумував: "Незважаючи на кілька скромних поліпшень, загальна картина свідчить про невпинний наступ на громадянські свободи, права трудящих та інтереси трудящих. Індекс розповідає про відважних робітників і профспілкових діячів, які наражаються на серйозні небезпеки, щоб покращити життя своїх колег і захистити демократичні права.

Це відбувається на тлі тривалої руйнівної кризи вартості життя, технологічних зрушень, що стрімко змінюють світ праці, та погіршення глобального рівня насильницьких конфліктів, де трудящі стикаються з катастрофічними наслідками війни.

По-справжньому демократичний рух - це єдиний спосіб, яким можна протистояти цим тенденціям на постійній основі. Рух, який перетинає кордони і сектори, вік і стать, раси і релігії, і має владу, присутність і підзвітність, щоб змінити баланс сил на кожному робочому місці, в кожній країні і в кожній глобальній інституції. Профспілки є цим рухом.

Ось чому з випуском Індексу 2024, в рік, коли чотири мільярди людей повинні проголосувати, кампанія МКП "За демократію" спрямована на захист і зміцнення демократії на робочому місці, в суспільстві і на глобальному рівні проти правих корисливих інтересів, спрямованих на підрив прав трудящих. Це наша спільна боротьба.

Ми є провідними практиками, захисниками та борцями за демократичні цінності, які ми застосовуємо щодня для створення більш справедливого та безпечного світу для всіх. Наша робота зараз важлива як ніколи".

Презентація Глобального індексу прав МКП до 2024 року відбудеться 12 червня о 13:30 під час Міжнародної конференції праці в Міжнародній організації праці в Женеві, Швейцарія. За презентацією можна буде стежити онлайн за цим посиланням.

На заході будуть представлені доповіді та свідчення представників профспілок про порушення прав, з якими стикаються працівники в деяких країнах світу з найгіршим рейтингом, а також виступлять Генеральний секретар МКП Люк Тріангл і директор правничого департаменту МКП Паапа Данкуа.

12-06-2024 ITUC,

Джерело: https://www.ituc-csi.org/ituc-global-rights-index-2024?lang=en

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ