448628815 37802077 200624 07

500 лідерів профспілок державного сектору з усієї Європи обрали нове керівництво, яке буде відстоювати громадські послуги та права працівників громадського сектору.

Європейська федерація профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО) проводить свій 11-й Конгрес у Палаці парламенту в Бухаресті, Румунія, з 18 по 20 червня 2024 року. Цей захід визначає пріоритети ЄФПГО, серед яких боротьба з крайніми правими, створення інклюзивних робочих місць, протидія політиці жорсткої економії та захист Європи, яка ставить людей, планету та мир вище за прибутки.

Конгрес ЄФПГО обрав керівництво найбільшої європейської федерації профспілок, що представляє мільйони працівників, які щодня надають широкий спектр суспільних послуг на державному, місцевому та регіональному рівнях, у неприбуткових організаціях та приватних транснаціональних компаніях.

Франсуаза Генг була обрана новим Президентом ЄФПГО. Франсуаза Генг походить з Федерації охорони здоров'я та соціальних дій CGT. Маючи досвід роботи в галузі стоматології, Генг обіймала багато посад у своїй місцевій, регіональній та національній профспілці, а також була Президентом секції праці Французького економічного і соціального комітету з 2011 по 2015 рік. З 2019 року вона обіймає посаду старшого віце-президента ЄФПГО.

"Я рада, що отримала довіру європейських профспілок громадського обсдуговування, - каже Генг. "Європа переживає турбулентні політичні часи, небезпечні для демократії, і потреба в сильних державних службах і стійких профспілках ніколи не була такою великою. Разом ми очолимо боротьбу за те, щоб громадські послуги залишалися наріжним каменем наших суспільств. Я, зокрема, працюватиму над покращенням становища та прав жінок як пріоритетним завданням. Настав час для сильних, добре укомплектованих державних служб - настав час для громадського обслуговування!"

Ян Віллем Ґаудріаан був обраний Генеральним секретарем ЄФПГО на третій термін. Ян Віллем обіймає посаду Генерального секретаря ЄФПГО з 2014 року. До приходу в ЄФПГО в 1992 році він працював у голландській профспілці державних службовців AbvaKabo (нині FNV). Як Генеральний секретар, Ян Віллем відповідає за загальну координацію політики та управління персоналом і фінансами ЄФПГО. Завдяки своєму великому досвіду та відданості працівникам громадського обслуговування, Гаудріаан підкреслив вирішальну роль громадських послуг у формуванні кращої Європи.

"Якісні державні послуги є основою чесного і справедливого суспільства, - каже Гаудріаан, - суспільства, яке цінує людей і планету більше, ніж прибуток". ЄФПГО продовжуватиме відстоювати права профспілок та права на колективні переговори для працівників громадського обслуговування по всій Європі. Ми відкидаємо жорстку економію. Разом ми можемо побудувати Європу, яку ми собі уявляємо - іншу Європу, яка ґрунтується на солідарності, рівності для всіх і соціальній справедливості".

ЄФПГО висловлює щиру подяку Президенту Метте Норде (Fagforbundet, Норвегія), яка залишає свій пост, за її виняткову роботу протягом останніх п'яти років. Її відданість та пристрасть заклали міцний фундамент для майбутніх зусиль ЄФПГО. ЄФПГО також попрощалася з Пенні Кларк, яка обіймала посаду заступника Генерального секретаря ЄФПОО з 2014 року, та Річардом Пондом, який заснував інформаційний бюлетень ЄФПГО "Колективні переговори" - найдовше видання такого роду в Європі.

Новообрані лідери продовжать спрямовувати зусилля ЄФПГО на просування якісних громадських послуг та забезпечення дотримання прав працівників у кожному куточку Європи.

Як ми інформували, члени української делегації беруть активну участь у роботі Конгресу. Перед делегатами виступили Валерій Матов, Юрій Піжук, Василь Шилов, Іванна Храпко. Учасники Конгресу гаряче вітали виступаючих. Під час роботи Конгресу українську делегацію  запросили на сцену, де зал вітав її стоячи, демонструючи солідарність з народом і профспілками України.

зображення 180624 09

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ