2424060624 01

За повідомленням сайту Європейської конфедерації профспілок (ЄКП), Рада підтримала плани щодо посилення Директиви про Європейські виробничі ради. Це хороша новина на шляху до перегляду Директиви.

Європейські виробничі ради покликані гарантувати, що, незважаючи на все більш міжнародний характер економіки, права працівників на інформацію та консультації щодо управлінських рішень будуть дотримані.

Однак у чинній Директиві про європейські виробничі ради бракує санкцій, необхідних для захисту цих прав. Наприклад, максимальний штраф у Німеччині становить лише 15 000 євро і не має жодного стримуючого ефекту для компанії з мільярдним оборотом.

Після того, як Європейська комісія запропонувала нову директиву в січні 2024 року, а Європейський парламент прийняв свою позицію в квітні 2024 року, але все ще повинен доопрацювати її в наступній каденції, Рада забезпечила собі мандат напередодні переговорів про тріалог.

Заступник Генерального секретаря ЄКП Ізабель Шьоманн заявила:

"Європейські робочі ради - це унікальні транснаціональні органи в транснаціональних корпораціях, які отримують інформацію та консультації з питань транснаціонального характеру, що впливають на права працівників, робочі місця та умови праці робочої сили в Європі, включаючи зміни, пов'язані з "зеленим" і цифровим переходами. Ці права на інформацію та консультації є ключовими для працівників та їхніх профспілок у формуванні рішень, які визначають їхнє трудове життя.

З позиції Ради зрозуміло, що існує консенсус щодо того, що чинна директива про Європейські виробничі ради не відповідає поставленій меті. Ми хотіли б подякувати бельгійському головуванню за його прагнення досягти компромісу, прийнятного для всіх держав-членів.

Однак пропозиція Ради не містить санкцій, необхідних для забезпечення ефективного здійснення базових, але важливих прав на інформацію та консультації до того, як рішення будуть остаточно затверджені.

Не може бути правильним, що транснаціональна компанія з більш ніж 1000 працівників, яка не інформує та не консультується з Європейською виробничою радою про скорочення вчасно та змістовно, загрожує максимальним штрафом у розмірі близько 15 000 євро в Німеччині.

Європейський парламент проголосував за пропорційні санкції у розмірі до 4% від загального світового річного обороту для компаній, які нехтують своїми зобов'язаннями. Тільки такі заходи дозволять уникнути соціального демпінгу та гарантуватимуть чесну конкурентну практику. Такі заходи повинні знайти своє місце в остаточному тексті під час тріалогу, який має розпочатися якнайшвидше.

Джерело:

Переклад -