Політичні настанови, опубліковані Урсулою фон дер Ляєн, включають наступні позитивні обіцянки: 

«Дорожня карта якісних робочих місць», яка “підтримуватиме справедливу заробітну плату, хороші умови праці..., зокрема, шляхом збільшення охоплення колективними договорами”.

«Ініціативи, спрямовані на вивчення впливу діджиталізації на світ праці, від управління штучним інтелектом до дистанційної роботи та впливу культури «завжди спрямованої» на психічне здоров'я людей».

«Ми повинні забезпечити справедливий перехід для всіх. [...] Ми значно збільшимо фінансування справедливого переходу в наступному довгостроковому бюджеті»

«Я призначу комісара, до обов'язків якого входитиме житлове питання, і я висуну перший в історії Європейський план доступного житла».

Промислова політика для якісних робочих місць

Перегляд Директиви про державні закупівлі.

ЄКП та наші членські організації закликають до ініціатив у цих сферах. Ми прагнемо зустрітися, щоб обговорити та отримати ясність щодо того, як ці обіцяні пропозиції будуть реалізовані на практиці.

220724 01

Генеральний секретар ЄКП Естер Лінч сказала:   

«Європі необхідно терміново покласти край вибуху економічної нестабільності, який позбавив гідного життя мільйони працюючих людей і спричинив перемогу ультраправих на європейських виборах. 

«Політичні настанови Урсули фон дер Ляєн містять цінні пропозиції щодо подолання економічної нестабільності, такі як збільшення охоплення колективними договорами, щоб забезпечити більшу кількість працівників заробітною платою, на яку можна будувати життя, забезпечення справедливого перехідного періоду та безпрецедентні дії ЄС у сфері доступного житла.

«Забезпечення належного фінансування та директива щодо справедливого переходу у світі праці також були б потужним способом перетворити страхи щодо «зеленого» та цифрового переходу на якісні нові робочі місця.

«Тепер повинні послідувати законодавчі зобов'язання. Одних слів недостатньо, і трудящі потребують конкретних обов'язкових дій. Одним із способів стимулювання колективних переговорів було б включення в переглянуту директиву про державні закупівлі положення, яке гарантує, що тільки роботодавці, які поважають колективні переговори, матимуть право на отримання державних контрактів.

Ці заходи піднімуть надії трудящих на те, що кращі часи ще попереду - Урсула фон дер Ляєн не повинна їх підвести. Саме тому я закликаю її взяти на себе зобов'язання зробити ці обіцянки реальністю за допомогою спеціальних директив, підкріплених необхідним фінансуванням.

Існує також ризик, що позитивні соціальні заходи можуть бути підірвані акцентом у програмі фон дер Ляйєн на дерегуляції, що посилить економічну нестабільність і перетворить соціальну ринкову економіку ЄС на щось ближче до капіталізму американського зразка «переможець отримує все».

Необхідні додаткові важливі заходи для забезпечення справедливої угоди для працюючих людей в реальності, але вони відсутні в керівних принципах, наприклад, щодо справедливого оподаткування та забезпечення дотримання прав працівників при укладенні субпідрядних договорів та посередниками».

Джерело: https://etuc.org/en/pressrelease/social-promises-must-be-turned-directives