IMG 20241016 WA0000

16 жовтня напередодні другого дня засідання Виконавчого комітету ЄКП Голова ФПУ Григорій Осовий зустрівся з координаторкою групи СД в Комітеті з питань зайнятості та соціальної політики Європарламенту Estelle Ceulemans.

Розмова відбулася в дружній довірливій атмосфері. Цьому сприяли дві обставини:  пані Естель в минулому очолювала одне з найбільших об’єднань профспілок Бельгії - FCTB - і тому добре обізнана з діяльністю ЄКП, МКП , які стоять на захисті прав працівників і вибудовують співробітництво з органами і політиками в ЄС .

Про ситуацію в  Україні теж добре обізнана, оскільки вона надала притулок українській сім’ї біженців і має постійну інформацію що відбувається на батьківщині.

Тому учасники одразу перейшли до обговорення конкретних питань щодо ситуації на ринку праці в умовах триваючої російської агресії проти України, наявність і безпека на робочих місцях, трудові права і державні гарантії оплати праці, соціального захисту постраждалих від війни, залучення профспілок до роботи в урядових комісіях з євроінтеграції і відбудови України та перспективи відновлення тристороннього соціального діалогу на національному рівні.

Пані Естель запевнила, що євродепутати - соціал демократи будуть постійно тримати в фокусі питання України і забезпечення трудових прав працівників і умов для демократичної діяльності українських профспілок. Вишукуватимуть ресурси для забезпечення інституційної спроможності соціальними партнерами виконувати свої повноваження і завдання у взаємодії з державними органами стосовно нормотворчої роботи і проведення  реформ в Україні.

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ