13 tn

2 листопада 2016 року в залі пленарних засідань Верховної Ради України відбулися парламентські слухання про становище молоді в Україні на тему – «Ціннісні орієнтації сучасної української молоді».

Участь у заході взяли представники центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, профспілок, профільних міжнародних організацій, спеціалістів наукових установ.

Від Профспілки працівників освіти і науки України на парламентських слуханнях слово мала Ольга Чабанюк – заступник Голови Профспілки, голова ППОС КНЕУ імені Вадима Гетьмана.

Слухання відкрила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. Вона наголосила, що піднята тема охоплює широкий спектр ключових проблем становища української молоді, її життєвих цінностей, а також державної молодіжної політики на сучасному етапі, її оновлення і реорганізації, обґрунтування основних пріоритетів, шляхів, рекомендацій щодо забезпечення її ефективності. Ірина Геращенко націлила озвучувати нагальні проблеми та пропонувати цікаві пропозиції щодо вдосконалення політики держави у цьому напряму.

Молодь є енергійною, рушійною силою, що займає важливе місце в розвитку суспільства. Українська молодь налаштована на реформаторські зміни в країні і вже сьогодні долучається до їх реалізації.

Учасники слухань у своїх доповідях зазначили, що Україна знаходиться на шляху реформ, впровадження яких займе певний час, тому те, що започаткували зараз, потрібно буде реалізовувати протягом наступних років.

Серед найгостріших молодіжних проблем учасники та доповідачі слухань, зокрема, зазначили:

– труднощі з отриманням якісної освіти та гідної роботи;

– реалізація себе в своїй країні, а не за кордоном;

– погіршення здоров’я та відсутність кваліфікованого медичного забезпечення;

– створення міцної сім’ї;

– відсутність ресурсів для поліпшення житлових умов;

– відсутність повних можливостей культурного розвитку.

Такі ж думки висловив голова Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний.

«Освіта є визначальним чинником для соціального становлення молоді та її розвитку. Українська молодь орієнтована переважно на набуття вищої освіти, оскільки більш високий рівень освіти підвищує шанси знайти добре оплачувану роботу, однак не гарантує її працевлаштування… Держава в свою чергу має забезпечити молодим громадянам можливості для здійснення свідомого вибору напряму освіти», – наголосив він.

За його словами, Комітет вважає помилковим радикальне реформування системи нарахування стипендій, запропоноване Урядом. Якщо стипендії будуть отримувати лише відмінники та малозабезпечені, можемо отримати потужний соціальний вибух серед молоді.

У своїй доповіді Ольга Чабанюк приділила увагу тим же гострим проблемним питанням, які сьогодні турбують студентство України – доступ до якісної освіти, стипендійне забезпечення, перше робоче місце молоді та змістовне дозвілля.

Зокрема, заступник Голови Профспілки підкреслила, що сучасна молодь України, яка стала рушійною силою суспільних змін в державі, сьогодні як ніколи потребує особливої уваги та турботи з боку влади. Усі молоді люди чітко розуміють важливість навчання та освіти для життя. Проте оволодіння сучасними знаннями є надзвичайно напруженою роботою, що потребує багато інтелектуальних, психологічних, фізичних і матеріальних ресурсів. А сьогодні стипендія студента становить лише 825 гривень, що є нижче аніж межа бідності.

«І як перший крок підтримки молоді мінімальна стипендія студента має відповідати прожитковому мінімуму», – наголосила Ольга Чабанюк.

Також вона коротко окреслила загрози, які виникнуть після прийняття законопроекту №5130, проти якого уже виступила Профспілка працівників освіти і науки України. «Звуження доступу до отримання стипендії, буде підштовхувати студентство, кращих із кращих, виїжджати за кордон для здобуття вищої освіти», – зазначили Ольга Чабанюк і закликала депутатів не голосувати за нього.

Учасники парламентських слухань також наголошували, що ще одним із головних завдань молодіжної політики в умовах гібридної війни Російської Федерації проти України має стати формування у молодого покоління українських національних суспільно-державницьких цінностей, як ідеологічних засад української громадянської ідентичності. Це стане фундаментом консолідації українського суспільства в межах держави, так і світового українства, сприятиме сталому розвитку держави, що є особливо важливим в умовах захисту територіальної цілісності України від російсько-терористичної агресії.

Зазначалося також, що формування громадянської ідентичності української молоді має бути невід’ємною складовою державотворчих процесів та розвитку суспільства.

Важливим завданням є поглиблення інтеграції сучасної концепції виховання молоді в державну економічну, екологічну політику, політику зайнятості, культурну політику.

За результатами обговорення виступів, пропозицій від виступаючих та фахової дискусії були прийняті Рекомендації парламентських слухань, які будуть передані до Парламенту для затвердження.

30 n

Інна Михальченко,