Загальна світлина учасників Форуму

18 квітня 2023 року в Івано-Франківську відбувся обласний         Форум          членів  Молодіжних рад Івано-Франківської обласної  організації Профспілки працівників державних установ України.  У ньому взяли участь і виступили члени обласної, районних і міських молодіжок, голови окремих первинок, голова Молодіжної ради ФПУ та Молодіжної ради галузевої Профспілки, представники Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Міжрегіонального  управління Національного агенства України з питань державної служби, студенти двох національних університетів - Прикарпатського ім. Василя Стефаника та технічного університету нафти і газу.

Розпочався Форум з вшанування хвилиною мовчання пам’яті  українців, що  загинули під час  російської агресії.

У вступному слові голова обласного комітету Профспілки Ніна Гушпіт представила його учасників і гостей, ознайомила  з  програмою заходу. Вона розповіла про молодіжну політику обласної організації, окреслила основні напрямки діяльності всіх її ланок з молоддю. Навела промовисті приклади призначення на керівні посади в органах державної влади і місцевого самоврядування низки профспілкових активістів, які  добре себе зарекомендували в громадській діяльності.

Заступник керівника апарату облдержадміністрації Лілія Крехович звернулася  з привітальнням до молоді та висловила підтримку молодіжному руху і поділилася своїми міркуваннями щодо його важливості в реалізації потенціалу молодих людей на державній службі.

Студентська молодь

Про роль державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування у зміцненні держави фахово і аргументовано доповіла представниця  Міжрегіонального управління Національного агенства України з питань державної   служби у Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях Надія Петрущак. Вона обєктивно назвала як плюси так і деякі мінуси на держслужбі, а також  анонсувала очікувані позитивні  зміни у законодавстві щодо оплати праці.

Тему продовжила модератор Форуму Мар’яна Циганин - начальник відділу молодіжної політики департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківського міськвиконкому, голова Івано-Франківської обласної Молодіжної ради, яка нещодавно її очолила. Вона детально розповіла про стереотипи щодо роботи в державних органах і органах місцевого самоврядування, залучила до дискусії аудиторію.

Керівник інформаційного напрямку Молодіжної ради при Івано-Франківському міськвиконкомі Богдан Кирста провів доволі змістовну мультимедійну презентацію результатів своїх досліджень на тему «Зроби молодь гучнішою» і представив сформовані пропозиції щодо деяких рішень для місцевого самоврядування та громадськості.

Не меш цікавим був і виступ ветерана державної служби Ніни Комар, яка розповіла про окремі приклади із своєї колишньої праці на державній службі, а також профспілкової діяльності, в якій неодноразово доводилося відстоювати принципову позицію. А  на завершення вона  потішила учасників кількома поетичними творами свого давнього колеги на цю тематику.

Презентаціний виступ Богана Кирсти

Поділилася своїми спогадами  про випробування характеру профспілкового лідера і член Центрального комітету          галузевої Профспілки  Ольга Гладій – заступник директора обласного центру соціальних служб.

Прийняла естафету   член президії Центрального комітету Профспілки працівників державних установ і голова її Молодіжної ради та Молодіжної ради Федерації Профспілок України Іванна Храпко. Вона поділилася власним досвідом щодо організації молодіжної діяльності і можливостей для молодіжних рад, а також щиро розповіла про свій шлях до профспілки.

В ході обговорення виступів спікерів відбувалася жвава дискусія. Своїми враженнями поділилися і гості з Буковини Людмила Ярославська та Ніна Шафранська. Кожний учасник Форуму коротко розповідав про себе та свої плани і сподівання на найближчу перспективу.

Напрацьовані рекомендації з покращення ситуації щодо залучення молоді на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування лягли в основу прийнятого Форумом звернення   до спілчан, влади і засобів масової інформації.

Детальніше: http://www.rpo.if.ua/index.php?act=page&id=2818

Презентаційний виступ Маряни Циганин