img 20150617 184906

 

Федерація   профспілок   України   обурена   втручанням   у   діяльність студентських профспілок державних чиновників Міністерства освіти і науки України, народних депутатів, які переступили через норми міжнародного права, Конституцію і законодавство України щодо незалежності та не підконтрольності органам влади профспілок.

Так народними депутатами Маркевич Я.В., Рябчин О.М., Заліщук С.П., Климпуш-Цинцадзе І.О., Лещенко С.А. було внесено на розгляди засідання Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення   законопроект   «Про   внесення   змін до   Закону України   «Про професійні   спілки,   їх   права   та   гарантії   діяльності»    (щодо   діяльності студентських профспілок)» (реєстр. № 3474 від 13.11.2015).

У попередніх зверненнях до Верховної Ради України, Комітету та народних депутатів Федерація профспілок України зазначала, що згаданий законопроект містить низку норм, які спрямовані на звуження обсягу існуючих прав осіб, які навчаються, на участь у професійних спілках, обмеження прав і гарантій діяльності профспілок.

Наголошувалося, що дані зміни до статей 7 та 36 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» суперечать нормам частини другої статті 3 Конвенції МОП №87 про свободу асоціації та захист права на організацію, відповідно до якої «державна влада утримується від будь-якого втручання, здатного обмежити це право або перешкодити його законному здійсненню».

Такі законодавчі ініціативи на шляху до Євроінтеграції, аж ні як не
вписуються в міжнародне законодавство, порушуючи статтю 2 Конвенції МОП про свободу асоціації та захист права на організацію № 87, якою визначено право створювати на свій вибір організації без попереднього на те дозволу, а також право вступати в такі організації з єдиною умовою підлягання їх статутам.        

Не зважаючи на звернення ФПУ, акцентування про порушення прав профспілок і зняття даного законопроекту з розгляду, 3 лютого 2016 року Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення без обговорення розглянув його, не врахувавши подані заперечення Громадської ради при Комітеті, Федерації профспілок України, Міністерства соціальної політики України, зазначивши з голосу, що даний проект приймається на підтримку студентських профспілок.

Таке маніпулювання і дії народних депутатів, як державних службовців змушують Федерацію профспілок України звертатися до правоохоронних органів щодо порушення норм вітчизняного та міжнародного законодавства, як Комітетом так і депутатами.

 

Департамент профспілкового руху та зв'язків з громадськими організаціями ФПУ