unnamed

       18 травня відбувся Вебінар на тему: «Сучасні виклики: Пандемія COVID-19: як заходи з безпеки і здоров’я на робочому місці пом’якшують наслідки», організований Федерацією профспілок України разом з командою  проєкту ЄС-МОП  «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» і присвячений 102 річниці утворення технічної інспекції праці.

         З вітальним словом до учасників міжнародної відеоконференції звернулися Магнус Бер, старший спеціаліст з питань діяльності працівників МОП (Будапешт) і Григорій Осовий - Голова Федерації профспілок України,  заступник Голови Конфедерації вільних профспілок України Петро Тулей, Володимир Дорошенко – Головний технічний інспектор праці Профспілки залізничників і транспортних будівельників України.

        Звертаючись до учасників відеоконференції Голова ФПУ Григорій Осовий, перше що зробив, подякував команді проєкту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні»,  яку очолює  Антоніо Сантуш, і яка  допомогла організувати цю зустріч.

        Він привітав спілчан із 102 річницею утворення технічної інспекції праці профспілок, ветеранів цієї інспекції. І відзначив, що практично 102 роки тому почав працювати державний нагляд з питань праці і охорони праці, здійснювати який держава доручила профспілкам. А з огляду на те, що Уряд Української народної республіки у 2018 році визнав і закріпив дію відповідного рішення Ради народних Комісарів і ВЦСПС на території УНР, то логічним було б державній владі України відзначати цю дату як дату утворення державної інспекції праці.

       Ми бачимо, що Коронавірусна пандемія Covit – 19  стала викликом  для України і всього світу, та виявила недоліки  у спроможності державних систем протистояти їй. У першу чергу, – це стосується Української системи охорони здоров’я, яку пандемія застала на етапі реформування, яке призвело через відсутність фінансування до загрози закриття тисяч медичних закладів і звільнення десятків тисяч медичних працівників, а головне, - медична система не змогла захистити від хвороби своїх працівників, які безпосередньо надають медичні послуги хворим на Covit -19.  Кожний четвертий захворівший в Україні – медичний працівник,  а станом на 17 травня ц.р. таких хворих більше 18 тисяч. Думаю,  що  тема захисту медичних працівників сьогодні на цьому вебінарі стане предметом для обговорення, - зазначив Голова ФПУ.

          А також поінформував учасників, що профспілки готують для розгляду сторонами соціального діалогу проект Меморандуму про співпрацю у подоланні  соціально - економічної кризи, викликаної пандемією, у тому числі щодо заходів  захисту  життя і здоров’я працівників, запобігання поширенню коронавірусної хвороби  серед них та  подолання її наслідків.

       Григорій Осовий висловив переконання, що об’єднавши зусилля сторін соціального діалогу, за участі фахівців Європейського Союзу і Міжнародної організації праці спільно визначивши цілі і способи дій, слухаючи і чуючи один одного, можна досягти більше успішних результатів у протистоянні викликам і загрозам спричинених коронавірусною інфекцією. Свій виступ він завершив побажанням всім успішного проведення Вебінару, міцного здоровя, конструктивного  і результативного спілкування.

        У Вебінарі взяли участь представники ФПУ та її членських організацій, Держпраці, МОЗ, Мінекономіки, Фонду соціального  страхування України, Інституту медицини праці  НМАПО НАМНУ, ветерани технічної інспекції праці профспілок.

        Учасники Вебінару дізналися із виступів про те, як впроваджувати системи управління ризиками, що дозволить зменшити негативний вплив COVID-19, про заходи з безпеки і здоров’я на робочому місці, які  пом’якшують наслідки цього впливу, про рекомендації для роботодавців і працівників від Федерації профспілок щодо запобіжних заходів, які стримують розповсюдження коронавірусної інфекції. Представники  профспілкових об’єднань і організацій отримали рекомендації щодо здійсненню громадського контролю за належним захистом здоров’я працівників в сучасних умовах та інформацію про особливості розслідування випадків захворювання на Covit-19, які були професійно презентовані представниками ФПУ Тетяною Горюн (презентацію можна переглянути тут)  і Діаною Казаковою (презентацію можна переглянути тут), а також  багато іншої актуальної інформації.

       Представник ФПУ Юрій Андрієвський у своєму виступі зокрема зазначив,  що під час пандемії потрібно не забороняти державним  інспекторам з безпеки і гігієни праці відвідувати підприємства а навпаки надати їм повну можливість для виконання своїх функцій, що значно посилить ефективність заходів запобігання розповсюдженню коронавірусної хвороби.

Видеозапис вебінару можна подивитись за посиланнями на ФБ сторінці Проєкту ЄС-МОП  «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні»: https://bit.ly/3fFg8mK

у меню ФБ Watch: https://www.facebook.com/watch/live/?v=1272136219662126&ref=watch_permalink

та на YouTube каналі: https://bit.ly/2YKaLfV https://www.youtube.com/watch?v=VaiRCzaZlDE

Відео: Як Covid-19 впливає на працівників? Що можуть зробити профспілки? https://www.youtube.com/watch?v=VaiRCzaZlDE та https://www.facebook.com/111544933882069/videos/274746007030669

Прес-центр ФПУ