1 190422

18 квітня 2022 року Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий повідомив Міністерство економіки України про зміни, що пропонуються профспілками до Порядку атестації робочих місць за умовами праці.

У листі зазначено, що з метою забезпечення реалізації права працівників, які зайняті на роботах з важкими і шкідливими умовами праці на пільги і компенсації в період воєнного стану, а також для вирішення проблеми щодо надання права підприємствам, установам і організаціям вносити Держпраці клопотання про внесення змін до списків виробництв, робіт, професій,  посад  і  показників,  зайнятість в яких дає право на пенсію  за  віком  на  пільгових  умовах,  Спільний представницький орган репрезентативних  всеукраїнських об’єднань профспілок на  національному рівні надав пропозиції щодо внесення змін до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від   1 серпня 1992 р.  № 442.

Зокрема, пропонується доповнити  пункт 4 Порядку абзацом наступного змісту:

«У разі неможливості  для підприємств, установ і організацій проведення  чергової атестації робочих місць у зв’язку з обмеженням, або припиненням  їх діяльності,  що обумовлено запровадженням рішеннями  Уряду, Верховної Ради України режимів карантину, надзвичайного або воєнного станів,  період дії попередньої атестації  продовжується на 9 місяців з дати  скасування вказаних режимів».

Частину другу пункту 10 Порядку пропонується викласт у такій редакції:

«Пропозиції  щодо  внесення змін до списків виробництв, робіт, професій,  посад  і  показників,  зайнятість в яких дає право на пенсію  за  віком  на  пільгових  умовах,  готуються  Держпраці на підставі обґрунтованих   клопотань підприємств,установ, організацій або галузевих центральних органів виконавчої влади погоджених   із   МОЗ,  іншими заінтересованими центральними   органами  виконавчої   влади,   всеукраїнськими  галузевими профспілками ,     об’єднаннями   роботодавців,   і   подаються  Мінекономіки до Кабінету Міністрів України».

ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ  ПРАЦІ ФПУ