gallery photo

 

У Верховній Раді зареєстровано  законопроєкт № 7546«Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо порушень законодавства у сфері цивільного захисту, вчинених в умовах воєнного стану».

Законопроєктом пропонується встановити, що порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів у сфері цивільного захисту, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином — суб’єктом підприємницької діяльності в умовах воєнного стану, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров’ю людей, — карається штрафом від однієї до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17тис. до 51тис.грн) або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо ж такі дії були вчинені повторні, або якщо вони спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки, — це пропонується карати позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що згідно з нормами чинного законодавства, за правопорушення у сфері цивільного захисту встановлена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700грн до 3400грн) і на посадових осіб та фізичних осіб-підприємців — від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400грн до 5100грн).

Так, метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері цивільного захисту, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином — суб’єктом підприємницької діяльності в умовах воєнного стану, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров’ю людей або призвело до загибелі людей.

Джерело:УНІАН,

Журнал «Охорона праці та пожежна безпека»

Департамент охорони праці апарату ФПУ