unnamed 1 2

Охолоджувальний мікроклімат — поєднання параметрів мікроклімату, при якому відбувається зміна теплообміну організму, що призводить до появи загального або локального дефіциту тепла в організмі.

В умовах охолоджувального мікроклімату знаходиться велика кількість людей, які зайняті роботами на відкритому повітрі в холодний період року. Це газовики, будівельники, сільськогосподарські робітники, робітники кар’єрів, рибаки, мисливці тощо. Також в схожих умовах знаходяться в холодний період року робітники неопалювальних приміщень елеваторів, складів, суднобудівельних заводів. Особливо несприятливими умовами характеризуються роботи, які виконуються на холодокомбінатах (низькі температури повітря поєднуються з його високою відносною вологістю (80–95%) при малій рухомості, що призводить до швидкого загального переохолодження організму.

При роботі в умовах охолоджувального мікроклімату знижується загальна опірність організму до розвитку ряду захворювань, виникають простудні захворювання, можуть виникати захворювання периферичної нервової та м’язової систем, алергії, радикуліти, неврити, міозити та інші захворювання. Охолоджування температури тіла викликає порушення рефлекторних реакції, зниження тактильних і других реакцій, утруднюються рухи. Це також може бути причиною збільшення виробничого травматизму.

Відповідно до наказу МОЗ України «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» від 21.05.2017 р. № 246 знижену температуру повітря (виконання робіт в приміщенні та роботи на відкритих площадках) віднесено до переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній та періодичні медичні огляди працівників, які проводяться з метою запобігання професійним захворюванням. Відповідно до додатку 4 п. 5.8 періодичні медичні огляди необхідно проводити з періодичністю 1 раз на рік.

Під час попереднього медогляду осіб (під час прийняття на роботу) закладу охорони здоров’я треба брати до уваги перелік протипоказань до роботи в умовах впливу холодового чинника.

Додатковими медичними протипоказаннями для прийняття на роботу, де впливає знижена температура, є — хронічні хвороби периферичної нервової системи, облітеруючі захворювання периферичних судин (ангіоспазм), виражене варикозне розширення вен, тромбофлебіт, хронічні запальні захворювання матки та її придатків, хронічний простатит.

 

Для попередження можливого переохолодження працюючих в холодний період року та для неопалювальних приміщень необхідно забезпечувати:

  • виділення спеціальних місць для обігріву, встановлення засобів для швидкого та ефективного обігрівання верхніх і нижніх кінцівок (локальний променево-контактний обігрів та інше);
  • влаштування повітряних або повітряно-теплових завіс;
  • встановлення внутрішньо змінного режиму праці та відпочинку, що передбачає можливість перерв для обігріву;
  • забезпечення працюючих засобами індивідуального захисту (теплим спецодягом, спецвзуття, рукавиці та інше).

Джерело: Управління Держпраці

Журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Департамент охорони праці апарату ФПУ