Фото 1

На запит Федерації профспілок України, за фінансової підтримки Проєкту МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні, 28 лютого 2023 року відбувся онлайн-вебінар на тему “Моделі представництва працівників у питаннях БЗР на рівні підприємства. Стандарти і дієві практики”, в якому взяли участь майже 50 представників членських організацій ФПУ, СПО об’єднань профспілок та міжнародних експертів, спеціалістів МОП.

 

У вступному слові заступник Голови ФПУ Василь Андреєв зазначив  головні пріоритетні  напрямки, компоненти  діяльності  профспілок у сфері безпеки та здоров’я працівників (БЗР), наголосив  на  необхідності пошуку нових підходів у системі представництва, адаптації профспілок до перспектив змін у законодавчому полі на шляху України до вступу до ЄС. Також, Андреєв В.М. звернув увагу на важливості осучаснення моделі представництва працівників у сфері БЗР при збереженні  наших найкращих практик.

Основна мета вебінару – обмін досвідом, зокрема отримання відповідей на актуальні питання щодо моделі такого представництва працівників в інших країнах, існування технічних інспекцій праці, а також щодо  вимог до діяльності представників працівників в міжнародному, європейському законодавстві.

Фото 2

           Менеджер Проєкту МОП Жолт Дудаш та заступник Голови Конфедерації вільних профспілок України Петро Тулей у свої виступах зауважили про  необхідність виконання Україною взятих зобов’язань щодо адаптації  національного законодавства до міжнародних норм, зокрема щодо реформування законодавства про БЗР  як одного із основних завдань на шляху до євроінтеграції. Також, спікерами відмічено, що саме такі вебінари є поштовхом для пошуку нових підходів у системі представництва працівників та залучення профспілок до вирішення  питань БЗР.

Спікери вебінару Гоча Александріа, старший спеціаліст з питань діяльності трудящих офісу МОП, Рімантас Дагіс, експерт, колишній Міністр соціального захисту та праці Литовської Республіки, Карой Джьордь, представник сторони працівників Європейського агентства з безпеки та здоров’я на роботі, Ендрю Крістіан, технічний спеціаліст з питань інспекції праці та безпеки і здоров’я на роботі Відділу адміністрації праці, інспекції праці, безпеки і здоров’я на роботі, МОП та інші  поділилися із учасниками  досвідом інших країн в питаннях представництва працівників у сфері БЗР, ролі профспілок, роботи тристоронніх рад та комісій, повноважень інспекції праці  та  дали слушні поради щодо запровадження нових підходів до діяльності українських профспілок у сфері БЗР. Спікері одностайно наголошували на необхідності ратифікації Україною Конвенції МОП №187 та виконання вже ратифікованих Конвенцій МОП, зокрема №155,  №129, №81.

Фото 3

Значна увагу спікерами приділялась таким питанням як: національна політика у сфері БЗР, культура безпеки праці та запобігання, ефективне залучення профспілок до відстоювання  права працівників на безпечні, здорові умови праці. 

Важливим є той факт, що  всі дослідження демонструють, що дієва участь працівників і їхніх представників у вирішенні питань БЗР сприяє кращій і продуктивнішій праці, забезпечує більш безпечне та здорове робоче середовище, значно знижує рівень виробничого травматизму.

Особливо цікавими для слухачів були виступи представників Грузії та Литовської Республіки в частині переходу від пострадянських підходів до стандартів ЄС.

Під час вебінару відбулась цікава дискусія між учасниками, обговорення актуальних питань.

Всі спікери вебінару висловили підтримку українському народу та солідарність у  такі важкі часи війни.

Фото 4

Департамент охорони праці апарату ФПУ