mqdefault 

     14 квітня 2023 року на онлайн зустрічі, в якій взяли участь представники Міжнародної організації праці, команди проєкту МОП «На шляху безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» Кабінету Міністрів України, Мінекономіки, Держпраці, профспілок, роботодавців, інших громадських організацій, було підведено  підсумки 4-х річної роботи Проєкту.

 

        Одним із важливих результатів цієї роботи, в якій приймали участь представники профспілок і роботодавців, стала підготовка проєкту Закону України «Про безпеку і здоров’я працівників на роботі», який, за повідомленням заступниці Міністра економіки Тетяни Бережної, найближчим часом буде розглянуто Урядом.

        Крім цього, проект залишає в Україні  великий обсяг напрацьованих друкованих і електронних матеріалів у вигляді технічних рекомендацій до законопроєктів та з питань діяльності інспекції праці, відеозаписів проведених вебінарів, тренінгів та інших практичних заходів. Україні надана цінна допомога у реформуванні законодавства у сфері охорони праці, що наближає її до бажаного  моменту вступу у сім’ю європейських країн.

     Всі хто виступили на цій зустрічі, відмічали його успішність, дякували команді Проєкту за роботу, Європейському Союзу - за фінансову підтримку Проєкту а Міжнародній організації праці - за його реалізацію.      

       Василь АНДРЕЄВ, зокрема подякував за  організацію, на запит Федерації профспілок України,  онлайн семінару, на якому було представлено досвід з різних секторів Європейського Союзу щодо профспілкового представництва в питаннях безпеки і здоров’я працівників на роботі. Ця інформація для нас є важливою, сказав він, адже імплементація європейських норм у сфері безпеки праці  вимагає від профспілок відповідних змін у підходах до роботи представників профспілок у цій сфері.

        Цікавою була на цій зустрічі презентація представницею молодіжної ради ФПУ Катериною ВОЛОШКО роботи щодо інформування населення України про запобігання примусовій праці і торгівлі людьми.

       Проєкт сформував для Уряду України  базу та законодавчі інструменти у сфері БЗР і з питань формування сучасної європейської інспекції праці для прийняття відповідних рішень, які ж звичайно мають бути прийняті за узгодженням  із усіма сторонами соціального діалогу.

«Ми створили раму, а  вам - малювати картину» – резюмував нинішній менеджер Проєкту Жолт Дудаш.

Департамент  охорони праці ФПУ