310124 01 2024 09

Наказом Мінекономіки від 27.11.2023 року за №17953 затверджено Мінімальні вимоги щодо безпеки і здоров’я на роботі працівників лісового господарства та під час виконання робіт із зеленими насадженнями.

Це результат злагодженої роботи Держпраці, Мінекономіки, Держлісагентства, ДУ «ННДІПБОП», підприємств лісової галузі та соціальних партнерів.

Ці Мінімальні вимоги встановлюють загальні вимоги до безпечного виконання всіх робіт, пов'язаних з веденням лісового господарства та лісової промисловості, а також робіт із зеленими насадженнями.

Вимоги  поширюються на працівників та суб'єктів господарювання незалежно від форми власності, організаційно-правової форми та видів економічної діяльності, які відповідно до законодавства використовують найману працю, а саме:

ü виконують лісовпорядкувальні та вишукувальні роботи, створюють лісові і захисні насадження, доглядають за ними, здійснюють захист насаджень від хвороб, шкідників та пожеж;

ü будують і експлуатують лісові дороги;

ü виконують лісосічні, лісогосподарські, трелювальні, лісотранспортні та лісоскладські роботи, роботи з розчищення просіки для повітряних ліній електропередачі, трубопроводів тощо;

ü здійснюють заготівлю живиці, пневого осмолу та інше первинне перероблення заготовленої деревини;

ü виконують роботи в малій лісохімії;

ü є відповідальними за утримання та збереження зелених насаджень балансоутримувачів, власників чи користувачів земельних ділянок, підприємств, організацій та установ, на території яких розташовані зелені насадження.

    Мінімальними вимогами визначений Перелік небезпек під час виконання робіт, пов'язаних з небезпечними і шкідливими виробничими чинниками, та встановлені вимоги щодо безпечного виконання робіт.

    Звертаємо увагу, що наказ Мінекономіки від 27.11.2023 року за №17953 набув чинності 25 січня 2024 року, при цьому втратив чинність  наказ Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 13 липня 2005 року 119 "Про затвердження Правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості".

Департамент охорони праці апарату ФПУ