04

Питання охорони праці, особливо в період реформування та змін у законодавстві, завжди в центрі уваги профспілок.

2 лютого 2024 року  Профспілкою  працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів України організовано та проведено семінар на тему  «Загальний огляд сучасності у безпеці праці» для технічних інспекторів праці, представників профспілок з питань охорони праці різних профспілкових організацій з усієї країни.

Спікерами семінару були  Василь АНДРЕЄВ, Голова Профспілки працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів України, та Діана КАЗАКОВА, завідувач відділу технічної інспекції  праці департаменту охорони праці апарату ФПУ.

Основна мета заходу - перш за все вкотре привернути увагу колег до важливості питань охорони праці, нагадати  слухачам діючі положення нормативно-правових актів з питань охорони праці та поінформувати про зміни у законодавстві, які відбулись у воєнний період, ознайомити зі станом реформування законодавства у сфері безпеки та здоров’я працівників на роботі.

05

Слухачам продемонстрована підготовлена на підставі проведеного аналізу Порівняльна таблиця положень Закону України «Про охорону праці» та законопроєкту «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі», який вже зареєстровано у Верховній Раді Україні. До відома учасників семінару доведена позиція профспілок до зазначеного законопроєкту, а також історія профспілкової боротьби проти низки його положень.

Значну увагу спікери приділили аналізу обставин та причин виробничого травматизму, особливо у будівельній галузі, ознайомили слухачів із процедурними питаннями розслідування нещасних випадків на виробництві, зокрема в умовах воєнного стану.

На семінарі також обговорено європейський вектор діяльності профспілок, а також роль профспілок в Україні, порядок здійснення заходів громадського контролю у сфері охорони праці, роботу  комісій з питань охорони праці  щодо захисту прав і гарантій працівників на безпечні та належні умови праці.

02

Таке спілкування є дуже корисним як для слухачів так і для організаторів, оскільки це нагода обмінятися думками, отримати нові знання,  відповіді на питання та інформацію про останні новини у сфері охорони праці.

Слухачі семінару висловили вдячність організаторам за проведений захід та запевнили, що отримані інформація та знання будуть використані ними у своїй профспілковій діяльності, спрямованій на захист прав та гарантій працівників.

Департамент охорони  праці   апарату ФПУ