Спільне фото 21

У період з 20 по 21 березня 2024 року  в  Інституті праці Національної конфедерації профспілок Молдови  відбулася  робоча   зустріч  Мережі експертів з охорони праці Загальноєвропейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок (ITUC-PERC). Федерацію профспілок України представляла Казакова Д.М., завідувач технічної інспекції праці департаменту охорони праці апарату ФПУ.

 

У зустрічі взяли участь понад 30 фахівців у галузі безпеки та гігієни праці  з 12 країн Європи та Середньої Азії, а також виконавчий секретар ITUC-PERC Антон Леппік, технічний спеціаліст Бюро МОП для Центральної та Східної Європи, провідний фахівець МОП у справах працівників (ILO-ACTRAV) Магнус Берге, керівник  сектора Європи та  Середньої  Азії  Бюро у справах працівників Сергеюс Гловацкас.

У рамках цього заходу обговорені стандарти, націлені на біологічні ризики, які планується  розглянути на майбутній сесії щорічної Конференції Міжнародної організації праці.

Головними темами для обговорення були питання нормотворчої роботи МОП з питань безпеки праці, зокрема, з розробки стандартів та конвенцій, контролю за їх виконанням. Крім того, на зустрічі розглянуто такий напрямок  діяльності МОП  як  захист робочих місць від біологічних небезпек. Доповідачем із цього питання був головний фахівець ILO-ACTRAV  Віктор Гюго Рікко.

Представник МКП Рорі Оніл зосередив увагу присутніх на участі профспілок у процесі розробки стандарту МОП із біологічних небезпек та практичного правозастосування чинних конвенцій, рекомендацій та протоколів МОП.

Учасники також обговорили позицію профспілкового руху на міжнародному рівні щодо безпеки робочих місць та захисту від біологічних ризиків, механізмів захисту працівників через застосування міжнародних норм, включаючи досвід Республіки Молдова у сфері впровадження розроблених механізмів та практик запобігання і мінімізування  біологічних  ризиків  на робочих місцях, а також  досвід інших країн.

Під час зустрічі виступи спікерів та презентації матеріалів  ефективно поєднувались з активною дискусією і обміном думками між всіма учасниками.

Фото 3

          Казаковою Д.М. підготовлений  Національний звіт на тему: “Стан охорони праці в Україні та рівень виробничого травматизму. Виклики сьогодення. Питання біологічної  безпеки України”, який був представлений присутнім.

          Участь в цьому заходів була нагодою поділитися із представниками МОП, МКП та профспілковими колегами з інших країн інформацією про  стан охорони праці  в Україні; вплив війни, рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності; обмеження наглядової діяльності інспекції праці; невиконання Україною  положень ратифікованих Конвенцій МОП №81 та №129; роль та діяльність профспілок, особливо  під час дії воєнного стану; проблемні питання соціального діалогу в країні; стан реформування законодавства України про безпеку та здоров'я працівників на роботі;  проблемні питання біологічної безпеки та біологічного захисту України, про ризики у цій сфері, викликані війною.

          Заручившись підтримкою профспілкових колег, сподіваємося на подальшу плідну співпрацю, зокрема на забезпеченні участі представників профспілок України у процесі розробки стандарту МОП стосовно біологічних небезпек.

Фото спільне 

            Департамент охорони праці апарату ФПУ