зображення viber 2024 04 18 13 05 21 686

18 квітня в Будинку Київських профспілок, за участі соціальних партнерів, відбувся захід з питань охорони праці, присвячений Всесвітньому дню охорони праці під девізом «Вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці».

 

Відкриваючи захід, виконувач обов’язків Голови Київської міськпрофради Інна ЛІНЧЕВСЬКА  зазначила, що в умовах війни День охорони праці набуває особливого значення. У той час, як країна втрачає найкращих синів і дочок на війні, неприпустимо допускати смертельних випадків на виробництві. Важливо підвищити увагу працівників і керівників підприємств до питань безпеки й гігієни праці, постійно вдосконалювати систему управління охороною праці та впроваджувати найефективніші практики, щоб забезпечити безпеку на виробництві. Як раз в цих питаннях первинні профспілкові організації повинні взяти на себе ініціативу. 

           Керівник департаменту охорони праці апарату ФПУ Юрій АНДРІЄВСЬКИЙ, рекомендував первинним профспілковим організаціям разом з  керівниками підприємств, установ та організацій долучитися до відзначення Дня охорони праці в Україні, взяти участь в обговоренні в трудових колективах проблемних питань щодо реалізації заходів, спрямованих на збереження життя та здоров'я працівників під час трудової діяльності в умовах воєнного стану, зміцнення системи охорони праці.

            Про діяльність профспілок у сфері охорони праці в умовах воєнного стану та про стан реформування законодавства про охорону праці розповіла  Діана КАЗАКОВА - завідувач відділу технічної інспекції праці департаменту охорони праці апарату ФПУ.

зображення viber 2024 04 18 13 05 20 697

          Спеціаліст Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві Віталій ГРИЦЕНКО зосередив свою увагу на особливостях розслідування нещасних випадків в період дії військового часу.

            Після вимушеної перерви через повітряну тривогу, частина учасників заходу з цікавістю вивчала тему проведення медичних оглядів та атестації робочих місць за умовами праці, яку     освітила Ольга ТЕРЕЩЕНКО – головний інспектор відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць Центрального міжрегіонального управління Держпраці.

         Сергій ШУМЕЙКО – керівник відділу з охорони праці Департаменту територіального контролю міста Києва ВО КМР (КМДА) інформував присутніх на розповсюджені недоліки за результатами контрольних заходів, які з початку року були проведені в закладах охорони здоров’я міста Києва.

            На завершення заходу Анжела МАРТИНЮКзавідувачка відділу з питань охорони праці розповіла про проведення навчання з загальних питань з охорони праці комісією підприємства, закладу, організації. 

зображення viber 2024 04 18 13 05 20 821

 Даний захід відвідали більше 100 спеціалістів та представників первинних профспілкових організацій з охорони праці. Учасники мали змогу задати практичні запитання, отримати вичерпні відповіді та методичні матеріали «Громадський контроль за станом охорони праці», які будуть розіслані в електронному вигляді.

Враховуючи зацікавленість саме спеціалістів з питань охорони праці  первинних профспілкових організацій, Київська міськпрофрада стала ініціатором проведення низки аналогічних інформаційно – консультаційних заходів.

Відділ з питань охорони праці
та захисту трудових відносин Київської міськпрофради