день праці 09

18 травня – День Технічної інспекції праці профспілок,  яка  утворена з метою кваліфікованого й ефективного виконання профспілками захисних функцій у сфері охорони праці.

 

106 років, більше ніж століття,  технічна інспекція праці профспілок сумлінно виконує свої головні обов’язки і завдання – захист прав та гарантій працівників на охорону праці, мінімізація ризиків виробничого травматизму, професійної захворюваності та аварій на виробництві, сприяння формуванню безпечного і здорового виробничого середовища.

    Події останніх років, спочатку пандемія, а зараз війна, мають вкрай негативний вплив на діяльність профспілок, зокрема й на технічну інспекцію праці.  З  метою сприяння зміцненню кадрового потенціалу профспілкових організацій з 2023 року відновилася дольова участь ФПУ у фінансуванні технічних інспекторів праці, залучених до роботи територіальних профоб’єднань.

На сьогодні  ФПУ надає  безповоротну фінансову допомогу  15 – ти територіальним профоб’єднанням!

Така ситуація позитивно впливає  на територіальні профоб’єднання та спонукає до збереження у штаті організації технічного інспектора праці та навіть  до працевлаштування нових кадрів.

Заступник Голови ФПУ Василь Андреєв  та департамент охорони праці апарату ФПУ  щиро  вітають із цією історичною датою технічних інспекторів праці і профспілкових активістів, ветеранів технічної інспекції та висловлюють вдячність за їхню наполегливу, нелегку працю та вагомий внесок у збереження і розвиток трудового потенціалу країни, створення безпечних і здорових умов для працюючих. Цього дня лунають побажання усім нам мирного неба, міцного здоров’я, щастя, благополуччя  та реалізації поставлених завдань задля досягнення головної мети – збереження  життя і здоров’я людей в процесі трудової діяльності, забезпечення їх добробуту та належного соціального захисту.

    В сучасних умовах війни та наступу на права профспілок і працівників, робота технічної інспекції є вкрай необхідною як для працівників так й успішного розвитку держави! Враховуючи введені на період дії воєнного стану обмеження наглядової діяльності Державної служби України з питань праці, здійснення  саме профспілками громадського контролю за станом охорони праці  є потужним механізмом  своєчасного виявлення небезпек, попередження виробничих, соціальних та економічних ризиків, а також заходом впливу на роботодавців та стимулювання їх до створення безпечних умов праці.

   

Об’єднуємо зусилля та спільними діями наближаємо нашу Перемогу!

 

Департамент охорони праці ФПУ