2013 216 005

Для Федерації профспілок України, її членських організацій питання охорони праці, захисту та реалізації прав членів профспілок на гідну, а отже безпечну працю є пріоритетним напрямком діяльності. Про це заявив Голова НТСЕР, Голова ФПУ Юрій Кулик, виступаючи на відкритті навчання з питань охорони праці технічних інспекторів праці, що відбулось 25 листопада у Будинку профспілок.

 

Юрій Кулик зазначив, що сьогодні роботу з охорони праці у профспілках ведуть 165 досвідчених, професійно підготовлених штатних технічних інспекторів праці. Їм допомагають більш ніж 300 тисяч профактивістів у первинних організаціях. «Досвіду нам не займати – адже до 1994 року профспілки кваліфіковано виконували функцію державного нагляду з цих питань, - підкреслив Голова ФПУ. – Я пам’ятаю, що у ті часи профспілкові інспектори були особою кастою. Вони могли навіть закрити виробництво, якщо знаходили там небезпеку і загрозу життю та здоров’ю людей».

 

Основними завданнями ФПУ у сфері охорони праці, наголосив Юрій Кулик, є захист права на безпечні і здорові умови праці, соціальні права постраждалих на виробництві, розширення системи соціального діалогу, як основного інструменту вирішення цих питань, організація діяльності технічної інспекції праці профспілок. Дуже важливим у цей сфері є навчання і підготовка кваліфікованих кадрів. ФПУ зі своєї сторони, запевнив профспілковий лідер, зробить все, щоб люди відчували моральну та фінансову підтримку у цей справі. А роботи для інспекторів, на жаль, дуже багато. Статистика свідчить, що у нас кожний 20 нещасний випадок на виробництві – летальний, а за кордоном – кожний 300-й. Безпека праці, створення належних її умов багато у чому залежить і від технічних інспекторів профспілок.

 

Юрій Кулик побажав присутнім плідного навчання та успіхів в їх нелегкої праці.

 

«Ми фактично відтворили правову та технічні інспекції, які пережили складні часи, - сказав на зустрічі заступник Голови ФПУ Сергій Українець. – Зараз переломний час у забезпеченні громадського контролю за безпекою праці. Треба вести не просто активну, а ще й кваліфіковану роботу у цей сфері. Тому на виконання постанови Президії ФПУ від 28 лютого 2013 року «Про заходи щодо вдосконалення навчання представників профспілок з питань охорони праці» Федерація профспілок України проводить в період з 25 листопада по 6 грудня цього року навчання та перевірку знань з питань охорони праці технічних (головних технічних) інспекторів праці всеукраїнських профспілок, інших представників профспілок з питань охорони праці обласного та республіканського рівнів, у яких настав термін чергової підготовки і перевірки знань з питань охорони праці. Навчання проходитиме на базі Академії праці, соціальних відносин та туризму ФПУ. Це навчання буде сприяти більш ефективному виконанню завдань, що зараз стоять перед технічної інспекцією профспілок».

 

У зустрічі взяв участь керівник Департаменту охорони праці апарату ФПУ – головний технічний інспектор праці Юрій Андрієвський.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 216 010

 

2013 216 001


 

2013 216 002