Спільне засідання Комісій- 2015

 

24 червня 2015 року відбулося спільне засідання Постійних комісій Ради ФПУ з питань правового захисту профспілок та їх організацій, членів профспілок і з питань охорони праці та здоров’я (далі – Комісії), головуючим на якому було обрано голову об’єднання профспілок Харківської області Тесленка С.А.

 

Комісії розглянули наступні питання:

1. Про хід виконання постанови Ради ФПУ від 12 грудня 2012 року
№ Р-6-3 «Про завдання профспілкових організацій щодо забезпечення громадського контролю за дотримання трудового законодавства»;

2. Про проект Трудового кодексу України;

3. Про реформування органів державного нагляду за законодавством про працю та охороною праці. Про об’єднану Державну службу України з питань праці, її повноваження, структуру та основні завдання щодо взаємодії з громадським контролем профспілок;

4. Про плани роботи Комісій у 2015 році.

З інформацією про хід виконання постанови Ради ФПУ від 12.12.2012 № Р-6-3 виступив заступник Голови ФПУ Українець С.Я.. Він поінформував членів комісії про основні позитивні результати роботи, проведеної ФПУ і її членськими організаціями, за час що минув з моменту прийняття вказаної постанови, звернув увагу присутніх на важливість посилення профспілками громадського контролю за дотриманням трудового законодавства в умовах практичної відсутності такого контролю з боку держави, підкресливши, що одним із основних засобів такого посилення є продовження навчання правових та технічних інспекторів праці, інших уповноважених представників профспілок.

Члени Комісій Тесленко С.А, Нікітіна Т.В, Кочубей В.Г., Романюк О.І., Харьковський Г.П., Фарафонова О.І. висловили свою позицію щодо необхідності посилення ролі профспілок на всіх рівнях, зміцнення їх правовими та технічними інспекторами праці, про доцільність вивчення міжнародного досвіду, а також надали конструктивні пропозиції з питань, що обговорювались.

Із зазначеного питання Комісіями вирішено рекомендувати:

– членським організаціям ФПУ розглянути у IV кварталі 2015 року на засіданнях своїх виборних органів питання про стан реалізації постанови Ради ФПУ від 12.12.12. № Р-6-3 та активізувати заходи щодо цієї роботи;

– територіальним об’єднанням профспілок вжити заходів для забезпечення повного фінансування утримання технічних інспекторів праці, як професійну кадрову основу виконання статутного обов’язку профспілок щодо захисту трудових прав працюючих у сфері праці та охорони праці, кваліфікованого громадського контролю за додержанням роботодавцями трудового законодавства та законодавства про охорону праці, активізувати роботу по навчанню громадських інспекторів праці профспілок.

Українець С.Я. також поінформував членів Комісій про хід підготовки пропозицій до проекту Трудового кодексу України: окреслив основні важливі моменти змісту цього проекту, зокрема про включення до нього, за його пропозицією, низки принципів на яких базується законопроект, визначень таких базових термінів як праця, робоче місце, та ряд інших нововведень; поінформував, про позицію з цього питання Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Верховної Ради України. Були висловлені сподівання, що доопрацьований проект Трудового кодексу України (реєстраційний № 1658 від 20.05.2015), поданий до Верховної Ради України народними депутатами України Гройсманом В.Б., Денісовою Л.Л., Папієвим М.М., буде прийнятий.

Комісії дійшли висновку рекомендувати членським організаціям ФПУ активно працювати з народними депутатами на місцях щодо підтримки доопрацьованого проекту Трудового кодексу України, а інформацію про подальшу роботу розміщувати на сайті ФПУ.

Про реформування органів державного нагляду та контролю за законодавством про працю та охороною праці членів Комісій поінформував керівник Правової та технічної інспекцій праці - головний технічний інспектор праці апарату ФПУ Андрієвський Ю.З., який відмітив про важливу роль профспілок у справі збереження державних наглядових органів у сфері праці та охорони праці та виведення їх з-під обмежувальної дії національного законодавства, що порушує норми ратифікованих Конвенцій № 81 та № 129 про інспекцію праці.

Як підсумок, Комісії вирішили доручити Правовій та технічній інспекціям праці профспілок підготувати проект Угоди про співпрацю між ФПУ та Державною службою України з питань праці та подати її на затвердження Президії ФПУ. Ухвалено також рекомендувати членським організаціям ФПУ – територіальним профоб’єднанням, укласти відповідні угоди про співпрацю з територіальними органами Держпраці.

Члени Комісій погодили зміни до планів роботи на 2015 рік, відкоригованих згідно з Планом роботи ФПУ.

Враховуючи результати обговорень, члени Комісій вирішили продовжити у подальшому практику спільних засідань та запровадження постійного обміну інформацією з питань діяльності у межах компетенції.

 

Правова та технічна інспекції праці профспілок апарату ФПУ