1107Примирна комісія з вирішення трудового колективного спору між Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Кабінетом Міністрів України поставила крапку у суперечці профспілок з Урядом щодо забезпечення вільного доступу державних інспекторів у сфері праці до підприємств і робочих місць з метою виконання своїх функцій.

         Трирічна боротьба за виживання державних наглядових органів у сфері праці закінчилася успіхом.

Нагадуємо, що Держпраці і Держгірпромнагляд не могли повноцінно здійснювати перевірки з 2008 року, коли були запроваджені попередні повідомлення, отримання дозволів на перевірку тощо.

         Останні півтора роки через мораторій на перевірки за відповідним дозволом необхідно було звертатись до Уряду.

         За скаргами ФПУ, до вирішення зазначених проблем активно долучилася Міжнародна організація праці, її Національний координатор в Україні, наполягаючи на забезпеченні  перевірок у повній відповідності з Конвенціями № 81 і № 129 про інспекцію праці.

         В результаті – законом України № 77 від 28 грудня 2014 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», державний нагляд у сфері праці виведено з-під обмежень Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

         У грудні 2014 року Кабінет Міністрів України Постановою від 11 лютого 2015 р. № 96 затверджує Положення про Державну службу України з питань праці, яке передбачає безперешкодне проведення інспекторами Служби без попереднього повідомлення, в будь-яку робочу годину доби перевірки виробничих, службових, адміністративних приміщень та об'єктів виробництва фізичних та юридичних осіб.

         Однак, законом  № 76-VIII від 28.12.2014 р. "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" було продовжено мораторій на перевірки, встановлений у 2014 році, дією якого охоплювалась і Держпраці.

         Існувала також реальна загроза продовження вказаного мораторію на друге півріччя 2015 р. та подальший період.

         Лише входження профспілок  у трудовий колективний спір заставило Уряд поступитися.

Кабмін вніс 2 липня 2015 р. до Верховної Ради України законопроект, яким Держпраці виведено з-під обмежень мораторію.

        

Вітаємо наших колег – державних інспекторів і бажаємо успішно захищати трудові права наших громадян.

 

Правова та технічна інспекція праці ФПУ