20240509 0822350

В рамках проєкту Міжнародної організації праці «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» продовжено практику проведення зустрічей керівництва та експертів Федерації профспілок України з профспілковим активом на базі територіальних профоб’єднань.

8 та 9 травня проведено зустрічі з профактивом Полтавської обласної ради профспілок (м. Кременчук) та Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок (м. Дніпро). Також 9 травня проведено зустріч з профспілковими активістами Профспілки працівників вугільної промисловості України, які проводять семінар з підтримки ментального здоров’я, психоемоційної реабілітації та першої домедичної допомоги. Семінар організований Федерацією профспілок України та відбувається на базі санаторію «Орлівщина» (Дніпропетровська обл.).

В рамках зустрічей Голова ФПУ Григорій Осовий детально розповів про основні напрями діяльності Федерації в умовах війни щодо посилення соціального захисту членів профспілок, недопущення звуження їх прав, збереження профорганізацій і модернізації профспілок, допомоги Збройним Силам, демобілізованим воїнам та вимушено переміщеним особам. За його словами, незважаючи на всі складнощі, зараз поволі відбувається пожвавлення в економіці, чому сприяють і профспілки, які ведуть велику роботу зі збереження трудових колективів, захисту заробітної плати і соціальних гарантій, вирішення дуже гострого сьогодні кадрового питання, участі у законотворчості і розробці планів післявоєнного відновлення країни.

Доводиться вирішувати й складні внутрішньоспілкові проблеми, давати відсіч спробам певних сил применшити роль профспілок. Голова ФПУ закликав профактивістів до зміцнення єдності профспілкового руху, активізації боротьби за гідний рівень життя трудящих.

20240508 130114

Про стан профспілкового руху України та особливості організаційної роботи в умовах війни розповів заступник голови ФПУ Євген Драп’ятий, а доповнили цю тему керівник департаменту профруху та зв’язків з громадськими організаціями Лариса Ровчак («Органайзинг, як спосіб внутрішнього посилення профспілок») та зав. відділом цього департаменту Володимир Харченко (він презентував результати соцопитування громадської думки щодо ставлення до профспілок у суспільстві та ролі молодіжного профспілкового руху).

Про ситуацію з трудовим законодавством в умовах війни, його реформуванням владою поінформував зав. відділом департаменту правового захисту ФПУ Георгій Селіванов. Зацікавила слухачів також презентація зав. відділом інформатизації прес-центру ФПУ Віталієм Мудраком мобільного застосунку «Профспілкова цифрова».

20240508 130245

Профактиву Дніпропетровської області було презентовано можливості навчальні можливості Академії праці, соціальних відносин і туризму. Академію презентував ректор Академії праці, соціальних відносин і туризму ФПУ Віктор Сухомлин.

Загалом в рамках днів ФПУ проведено жваві дискусії щодо сьогодення та майбутнього профспілкового руху та ролі профспілок у питаннях відбудови України.

20240508 131811

Департамент профспілкового руху та зав’язків

з громадськими організаціями