images 070624

4 червня ц.р. при Міністерстві соціальної політики України під головуванням заступника Міністра Назара Танасишина відбулося засідання Центрального міжвідомчого штабу з координування організації і проведення оздоровлення та відпочинку дітей.

До участі у засіданні штабу було запрошено представників зацікавлених міністерств та відомств, державних служб України: з надзвичайних ситуацій (питання пожежної безпеки); з питань праці (упередження нещасних випадків серед дітей); безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів; Національної поліції України, АТ «Українська залізниця» та представників обласних військових адміністрацій, які відають питаннями дитячого оздоровлення.  Від профспілок на засідання було запрошено Євгена Драп’ятого, заступника Голови ФПУ, члена Центрального міжвідомчого штабу з дитячого оздоровлення.

Засідання Штабу було сконцентровано на проблемних питаннях організації оздоровлення та відпочинку дітей пільгових категорій та таких, які перебувають на прифронтових територіях, які здійснюють обласні та Київська міська військові адміністрації. Вони направляють таких дітей на оздоровлення за державними путівками переважно до Дитячого оздоровчого закладу «Артек», який передислоковано нині до Закарпаття. Представники військових адміністрацій жалілися на те, що путівки для дітей надходять із значним запізненням, що ускладнює комплектування груп та викуп для них залізничних квитків.

На засіданні штабу виступив також і заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, який запропонував надати через Міністерство соціальної політики інформацію для обласних військових адміністрацій про можливість прийняття на оздоровлення чи відпочинок дітей із прифронтових територій у заклади, які були запропоновані профоб’єднаннями Закарпатської, Тернопільської, Івано-Франківської, Хмельницької областей та Акціонерними товариствами «Укрпрофтур» та «Укрпрофоздоровниця».

Така профспілкова пропозиція була із вдячністю сприйнята. Перелік  закладів було надіслано до Міністерства соціальної політики України.

Федерація профспілок України 17 травня ц.р. звернулася до своїх членських організацій листом за № 02/01-27/283 з проханням надати інформацію про можливість оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2024 року. Отримано відповіді від 9 обласних профспілкових об’єднань (Закарпатської, Тернопільської, Івано-Франківської, Хмельницької, Рівненської, Сумської, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей) та 1 всеукраїнської профспілки (металургів і гірників). Більшість із них повідомили про неможливість організувати оздоровлення чи відпочинок дітей через незабезпечення умов для безпеки дітей.

Департамент профспілкового руху та

зв’язків з громадськими організаціями