050420242

ФПУ пройшла належний процес реєстрації у Реєстрі прозорості Євросоюзу (ЄС).

 

Що таке Реєстр прозорості ЄС?

Реєстр прозорості – це база даних, яка містить перелік «представників інтересів» (організацій, асоціацій, груп та самозайнятих осіб), які здійснюють діяльність, спрямовану на вплив на політику ЄС та процес прийняття рішень.

Він покликаний продемонструвати, які інтереси представляються на рівні ЄС, ким і від чийого імені, а також ресурси, які спрямовуються на таку діяльність (включаючи фінансову підтримку, пожертви, спонсорство тощо).

Реєстр має наступні основні особливості:

  • публічний вебсайт, на якому представники інтересів реєструють актуальну інформацію про свою діяльність на рівні ЄС;
  • Кодекс поведінки, який регулює взаємодію представників інтересів з інституціями ЄС;
  • механізм розгляду скарг, який дозволяє будь-кому ініціювати адміністративне розслідування передбачуваних випадків недотримання кодексу поведінки зареєстрованими представниками інтересів.

Реєстром керує Секретаріат, до складу якого входять співробітники Європейського парламенту, Європейської ради та Європейської комісії.

 

Прозорість та Європейський Союз

Інституції ЄС взаємодіють з широким колом організацій та груп, які представляють певні інтереси. Це є законною та необхідною частиною процесу прийняття рішень, який забезпечує відображення в політиці ЄС реальних потреб суспільства.

Однак цей процес має бути прозорим, щоб забезпечити належний громадський контроль та підзвітність інституцій ЄС європейським громадянам.

Чим більш відкритим є процес, тим легше забезпечити збалансоване представництво та уникнути надмірного тиску або привілейованого доступу до інформації або осіб, які приймають рішення, для певних партій.

Саме тому Європейський парламент, Європейська рада та Європейська комісія створили Реєстр прозорості, щоб втілити в життя наше зобов’язання щодо відкритості щодо груп та організацій, які намагаються впливати на формулювання або реалізацію політики та законодавства ЄС.

 

Роль ФПУ

Завдяки набуттю членства у Європейській конфедерації профспілок, ФПУ стає повноправним учасником соціального діалогу на європейському рівні. А зважаючи на те, що до сфери дії Реєстру прозорості входить діяльність, спрямована на вплив на процеси прийняття рішень або формулювання чи впровадження політики або законодавства на рівні ЄС, як членська організація ЄКП і представник інтересів спілчан України, ФПУ має право на організацію зустрічей або заходів, участь у публічних консультаціях, комунікаційні кампанії та підготовку позиційних документів або поправок.

ФПУ пройшла належний процес реєстрації у Реєстрі прозорості, задекларувавши інтереси та цілі, які вона просуває, зазначивши, кого вона представляє, а також надавши інформацію про ресурси, яка вона виділяє на представництво інтересів, з акцентом на джерелах фінансування.

 

Інформація Секретаріату про Реєстр прозорості та підтвердження реєстрації у ньому ФПУ: https://transparency-register.europa.eu/searchregister-or-update/organisation-detail_en?id=536236150919-37

 

Пресцентр Федерації профспілок України