Правовий захист прав та інтересів трудящих – одне із основних завдань членських організацій Федерації профспілок України. Його якісне виконання має стати пріоритетом у діяльності профспілкових органів всіх рівнів. Про це йшлося 24 квітня 2017 року на засіданні Президії ФПУ, на якій було прийнято постанову № П-8-10 «Про посилення громадського контролю за додержанням законодавства про працю в сучасних умовах». Президією було ухвалено вивчати та поширювати кращий досвід роботи із захисту трудових прав членів профспілок серед членських організацій ФПУ.

Правова допомога 1

 

Яскравим прикладом виконання правозахисної місії є фахова участь завідувача відділу з правової роботи Миколаївської обласної ради профспілок Матвєєвої Н.Є. в захисті порушених прав члена Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України - працівника КП ММР «Центр захисту тварин» (м. Миколаїв). Результатом надання профспілковим правником якісної правової допомоги є поновлення члена профспілки на роботі, ухвалення судами рішень про відшкодування йому середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди.

Принципові висновки суду, які містяться у зазначених судових рішеннях по справі, можуть бути використані працівниками правових служб ФПУ та її членських організацій під час представництва та захисту прав та законних інтересів членів профспілок.

 

Департамент правового захисту