2013 102 006

 

 

 

 

Практику застосування в Україні ратифікованих нашою державою Конвенцій Міжнародної організації Праці обговорили сьогодні в Києві учасники міжнародного семінару, організованого представництвом МОП в Україні за сприяння Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи.

 

У його роботі взяла участь представницька організація Федерації профспілок України на чолі із заступником Голови ФПУ С.Я.Українцем, а також представники інших громадських організацій.

 

Тон дискусії завдав С.П.Савчук - Національний координатор МОП в Україні. У своєму вступному слові він окреслив коло проблем, що потребують аналізу та опрацювання спільної позиції, а саме:

 

- що потрібно зробити, щоб Конвенції МОП працювали в Україні належним чином;

 

- які механізми допоможуть застосовувати Конвенції МОП на практиці як дієві інструменти для вирішення трудових спорів;

 

- а також, як підвищити якість колективних договорів за допомогою використання сталих наглядових механізмів МОП.

 

Представники профспілок, які взяли участь у обговоренні зазначених проблем, наголошували, що під час ухвалення судових рішень потрібно спиратися не тільки на норми існуючого законодавства, а також враховувати вимоги ратифікованих Конвенцій МОП. На жаль, допоки що не завжди це виконується, наприклад, доводиться стикатися з фактами порушень Конвенцій, що гранують права громадян на об’єднання (в тому числі і у профспілки), а також щодо діяльності інспекторів праці.

 

Лунали пропозиції щодо проведення семінарів для представників судової та виконавчої влади, організацій роботодавців з метою роз’яснення необхідності дотримання норм міжнародного законодавства. Йшлося про необхідність здійснення моніторингу дотримання зазначеними установами норм Конвенцій МОП, тому що поважне ставлення до них визначає рівень соціального діалогу у державі.

 

Особлива увага у виступах представників ФПУ приділялася її діяльності у напрямку застосування норм міжнародних Конвенцій на практиці. Свого часу зазначене питання розглядалося виборними органами ФПУ, була ухвалена відповідна постанова. Але, на думку правовиків, головне завдання полягає у тому, щоб створити сталі механізми, які мають автоматично спрацьовувати у випадку правопорушення, та сприяти його усуненню. Таку думку підтримали учасниками заходу.

 

Під час семінару, що триватиме два дні, обговорюватимуться підсумки 9-ї Європейської Регіональної зустрічі МОП, що проходила з 8 по 11 квітня ц.р. в Осло (Норвегія), і в роботі якої брала участь делегація ФПУ. Також відбудуться дебати на тему: чи існує серед профспілок система моніторингу звітів Уряду, які запитуються Наглядовими органами МОП? Пройде презентація на тему: Секторальні   двосторонні     рамкові   угоди   -   подальші   кроки використання   міжнародних   трудових   стандартів на   практиці   та зразкові Європейські моделі, яку проведе Овідіу Журка - старший спеціаліст з питань діяльності організацій працівників з Будапештського Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи.

 

На завершення роботи планується ухвалення спільних рекомендації щодо розвитку сталих наглядових механізмів МОП в Україні і посилення ролі ведення колективних переговорів на галузевому рівні та на рівні підприємств.

 

ІАЦ

 

2013 102 005

 

 

2013 102 016

 

2013 102 012 

2013 102 008

  

2013 102 018


 2013 102 011