unnamed

29 квітня 2020 року у ході Інтернет-конференції, що відбулась на Офіційному веб-порталі ФПУ з нагоди Дня Праці - 1 Травня, порушувалось питання заборгованості з виплати заробітної плати.

Так, Людмила Пластун, голова Харківської обласної організації Профспілки працівників соціальної сфери України, повідомила про те, що

 «Установи та заклади соціального захисту Харківської області у зв’язку із запровадженням особливого режиму роботи в період дії карантину не зупиняють свою роботу, продовжуючи надавати якісні соціальні послуги, тим самим гарантуючи повноцінне забезпечення життєдіяльності населення, в першу чергу, пільгових категорій.

Проте фінансування управлінь соціального захисту населення, підпорядкованих районним державним адміністраціям, у першому кварталі поточного року складало 40%-60%, в зв’язку з чим мало місце вимушене використання коштів на утримання вищезазначених установ, передбачених на листопад-грудень поточного року. В даний час існують ризики виникнення заборгованості з виплати заробітної плати, через що  це питання вимагає невідкладного вирішення на найвищому державному рівні".

 

Фахівці Департаменту правовог захисту апарату ФПУ відповідають:

- Питання захисту прав працівників на своєчасну та в повному об’ємі оплату праці перебуває в зоні постійної уваги Федерації профспілок України (далі –ФПУ) та Профспілки працівників соціальної сфери України (далі – Профспілка).

Про ситуацію в сфері соціального захисту керівництво ФПУ та Профспілки неодноразово повідомляло Кабінету Міністрів України та Міністерство соціальної політики України.

На останнє таке звернення Центральної Ради Профспілки Міністерство соціальної політики України направило лист від 23.03.2020 № 4019/0/2-20/57 на адресу обласних державних адміністрацій щодо заходів з метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 в закладах соціального захисту

З вимогою про вжиття невідкладних заходів щодо збільшення фінансування і підвищення рівня оплати праці працівникам структур соціального захисту ФПУ звернулася до Уряду в листі від 25.03.2020 № 05/01-15/279.

За інформацією Центральної ради Профспілки про всі заходи, які нею вживаються з метою обстоювання прав та інтересів працівників установ і закладів соціального захисту, повідомляється в спеціальному Інформаційному бюлетені, який поширюється в структурних ланках Профспілки.

Про виявлені факти затримки виплати заробітної плати необхідно в межах повноважень профспілкової організації області вживати заходів щодо їх усунення та оперативно інформувати керівництво Профспілки та ФПУ для забезпечення подальшого реагування на ці факти органів влади.

Для одержання консультаційної правової допомоги з цих та інших питань обласна організація може звертатися до фахівців апарату ФПУ за телефонами «профспілкової гарячої лінії», які оприлюднені на офіційному сайті Федерації.

                                                        Департамент правового захисту