АН2

21 січня 2021 п.р. відбулася нарада у режимі відеоконференції щодо масового вивільнення працівників, викликаного ліквідацією комунальних закладів культури, освіти, центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, реабілітаційних центрів комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю, тощо, у зв’язку із проведенням адміністративно-територіальної реформи, розпочатої з прийняттям Постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів».

АН5

У нараді взяли участь: Голова ФПУ Осовий Г.В., заступники голови Драпятий Є.М. та Шубін О.О., керівники профспілок бюджетної сфери, територіальних профоб’єднань, голови обласних організацій профспілок бюджетної сфери, а також Представник Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання соціальних та економічних прав Степаненко О.А.

АН1

Голова Профспілки працівників культури України Перелигіна Л.Ф. та Голова Профспілки працівників соціальної сфери України Тьоткін В.І. повідомили, що районні державні адміністрації та районні ради не чекаючи передачі майнових та інших прав новоствореним громадам розпочали ліквідацію деяких закладів відповідної сфери, не бажаючи брати їх на свій баланс, мотивуючи недостатністю коштів та вивільняючи працівників установ з порушенням трудового законодавства.

АН4

За результатами обговорення надскладної ситуації пов’язаної із проведенням адміністративно-територіальної реформи учасниками наради була розроблена стратегія реагування на зазначені виклики, яка буде реалізована профспілками найближчим часом, включаючи консолідовані протестні дії.

АН6

Департамент правового захисту ФПУ