ВЕБ11 

У рамках реалізації проєкту «Захист трудових прав працівників під час епідемії коронавірусу» 28 січня 2020 року відбувся вебінар для правових інспекторів, технічних інспекторів праці та інших представників з питань охорони праці членських організацій Федерації профспілок України та презентовано керівництво «Пандемія коронавірусу: правові механізми захисту трудових та соціальних прав працівників».

Захід організований з метою впровадження програми «Людяність та взаємодопомога» спільної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» і Представництва Європейського Союзу в Україні спільно з Департаментом правового захисту апарату ФПУ, Департаментом охорони здоров'я та МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI).

З вітальним словом до учасників вебінару звернувся Голова ФПУ Григорій Осовий, який наголосив на важливості вивчення правових механізмів для підвищення ефективності захисту прав правників – членів профспілок.

Роман Романов, директор програми «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження», під час вебінару зазначив, що співробітництво з ФПУ є цікавим досвідом, адже проведення цього заходу є першим досвідом саме у напрямку захисту трудових прав.

У свою чергу директорка МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» LHSI Ілона Єлєнєва повідомила, що серед напрямків діяльності LHSI є захист громадянських прав, здоров’я та добробут, соціальна політика і наголосила на актуальності напрямку охорони праці на робочому місці.

Заступник директора департаменту - начальник відділу права на охорону здоров'я Департаменту моніторингу соціальних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Віталій Легков повідомив, що офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснює постійний моніторинг та вживає заходи щодо унеможливлення порушення трудових прав, які були викликані розповсюдженням COVID - 19 в країні.

Експертка з прав людини МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» Наталя,Лук’янова, під час вебінару ознайомила учасників з результатами швидкого онлайн опитування правових інспекторів праці членських організацій ФПУ щодо порушення трудових прав ста дискримінації під час пандемії коронавірусу.

Під час презентації керівництва «Пандемія коронавірусу: правові механізми захисту трудових та соціальних прав працівників» доповідачка Оксана Зайцева зазначила, що аналізуючи законодавчі акти прийняті під час впровадження карантину, викликаного пандемією COVID – 19, вбачається, що урядовцями приділено недостатньо уваги захисту ринку праці, зменшенню безробіття та захисту доходів трудящих.

Доповідачі Тетяна Горюн та Діана Казакова під час вебінару ознайомили учасників з матеріалами з охорони праці: Рекомендації ФПУ з питань захисту життя і здоров’я працівників під час пандемії та Порядком розслідування гострих професійних захворювань (випадків  інфікування коронавірусом SARS-CoV-2 (COVID -19)) окремих категорій працівників під час виконання професійних обов’язків відповідно.

Керівник Департаменту правового захисту і одночасно фасилітатор  заходу Дмитро Лях,  підбиваючи підсумки, наголосив, що Федерація профспілок як організація, яка стоїть на сторожі трудових прав,  постійно відслідковує та вживає різних інструментів щодо захисту прав членів профспілок.

Посилання на матеріали та презентації вебінару будуть розміщені додатково.

Департамент правового захисту ФПУ

Департамент охорони праці ФПУ

ВЕБ3

ВЕБ4

 ВЕБ5