123532 1 large

Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів України від 7 квітня 2021 р. №329 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/329-2021-%D0%BF#Text).

 

Зазначена постанова ухвалена на виконання Закону України «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хворобиCOVID-19, спричиненої корона вірусом SARS-CoV-2» № 1358-IX, який Верховна Рада України ухвалила 30 березня 2021 року (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1358-20#Text).  

Нагадаємо, що згідно із зазначеним Законом України, допомога застрахованим особам у розмірі вісім тисяч гривень надається у 2021 році одноразово за рахунок коштів Державного бюджету України.

За інформацією Департаменту правового захисту апарату ФПУ, застрахована особа, яка має право на отримання допомоги, передбаченої цим Законом, має бути найманим працівником суб’єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань станом на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення на отримання допомоги, та відповідає видам, визначеним у Переліку видів економічної діяльності, або фізичною особою – підприємцем, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань станом на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення на отримання допомоги, та відповідає видам, визначеним у Переліку видів економічної діяльності.

Надання допомоги застрахованим особам здійснюється на підставі заяви застрахованої особи, поданої нею в електронній формі з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

Застрахована особа має право звернутися із заявою про надання допомоги застрахованим особам протягом 30 днів із дня запровадження на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Варто зауважити, що згідно з пунктом 2 ПРИКІНЦЕВИХ ТА ПЕРЕХІДНИХ ПОЛОЖЕНЬ Закону № 1358-IX перебіг строку для звернення за виплатою допомоги застрахованим особам у зв’язку із додатковими обмежувальними протиепідемічними заходами, пов’язаними із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запровадженими у лютому – березні 2021 року, починається через десять днів з дня набрання чинності цим Законом.

За даними офіційного сайту Верховної Ради України, Закон № 1358-IX набрав чинності 9 квітня 2021 року.

Федерація профспілок України

Департамент правового захисту

апарату ФПУ