2013 153 016

Рада Федерації профспілок України постановою від 12.12.2012 № Р-6-3 «Про завдання профспілкових організацій щодо забезпечення громадського контролю за дотриманням трудового законодавства» визначила пріоритетним завданням ФПУ, її членських організацій на 2013-2014 роки розгортання масового, дієвого громадського контролю профспілок за дотриманням трудового законодавства.

Однією з причин недоліків при здійсненні громадського контролю Рада ФПУ визнала недосконалу систему навчання профактиву, і, насамперед, голів первинних профспілкових організацій основам трудового законодавства, в тому числі з питань охорони праці, а також недостатнє використання сучасних методів навчання та інформаційного забезпечення.

На виконання постанови Ради Президія ФПУ постановами від 11.12.2012 № П -15-4 та від 28.02.2013 № П-16-10 затвердила нормативні акти з питань громадського контролю профспілок, зокрема Порядок організації роботи інспекторів праці профспілок, Типове Положення про правову інспекцію праці профспілок, Порядок навчання інспекторів праці профспілок та Типову програму навчання правових інспекторів праці профспілок (72 години) і доручила Голові ФПУ утворити у складі департаменту правового захисту апарату ФПУ Правову інспекцію праці ФПУ.

Як уже повідомлялося, розпорядженням Голови ФПУ 1 серпня 2013 року у складі Департаменту правового захисту апарату ФПУ шляхом реорганізації Управління захисту трудових прав та відділу захисту профспілкових прав утворено Управління захисту трудових прав – правову інспекцію праці в кількості 7 одиниць, а посаду керівника департаменту перейменовано на посаду «Керівник департаменту правового захисту – головний правовий інспектор праці», яку обіймає заслужений юрист України Тубєлєць Ірина Олексіївна.

Відповідно до розпорядження Голови ФПУ від 07.08.2013 № 117 «Про проведення навчання (підвищення кваліфікації) правових (головних правових) інспекторів праці» на базі Академії праці, соціальних відносин і туризму ФПУ 9 вересня 2013 року розпочато навчання першої групи правових інспекторів праці територіальних профоб’єднань та галузевих профспілок, яке завершиться заліком і отриманням інспекторами відповідних документів про проходження підвищення кваліфікації.

Відкрив навчання Українець Сергій Якович, заступник Голови ФПУ, який розповів слухачам про завдання, правові підстави та важливість для людини праці здійснення профспілками громадського контролю за дотриманням роботодавцями трудового законодавства.

З інформацією про парламентський контроль за дотриманням трудових прав людини та роль і місце профспілок у здійсненні громадського контролю виступила Іванова Наталія Іванівна, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав.

Про поєднання громадського контролю профспілок з державним наглядом і контролем у сфері праці розповіла Коновалова Олена Анатоліївна, заступник директора департаменту Держпраці України – начальник відділу з питань додержання законодавства про працю.

Про те, як реалізуються та використовуються інспекторами праці профспілок міжнародні норми права у сфері соціально-трудових відносин доповів Савчук Сергій Петрович, Національний координатор МОП в Україні.

Протягом двох тижнів перед слухачами факультету підвищення кваліфікації АПСВТ виступлять цікаві лектори-науковці, досвідчені практики, представники державних інституцій. Навчання очікується цікавим, змістовним і корисним. Правові інспектори праці отримають знання з організації та планування роботи правової інспекції праці профспілок, моніторингу, оцінки результатів роботи та звітності про правозахисну роботу, дізнаються про використання можливостей сторін соціального діалогу для розгортання і підтримки правових інспекцій праці профспілок, психологічні аспекти трудових конфліктів, складання процесуальних документів, практику розгляду індивідуальних трудових спорів, реформування трудового законодавства на сучасному етапі та багато іншого корисного і необхідного в роботі по захисту трудових і соціально-економічних прав працівників.

Управління захисту трудових прав –

правова інспекція праці апарату ФПУ