187717 1 2

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою визначив порядок реєстрації безробітних, нарахування та виплату допомоги по безробіттю під час війни. Відтак громадяни можуть скласти заяву про надання статусу безробітного, призначення допомоги чи припинення реєстрації за допомогою порталу або мобільного додатку «Дія» та електронних сервісів Державної служби зайнятості.

Кабінет Міністрів України встановив порядок реєстрації безробітних, нарахування та виплату допомоги по безробіттю під час війни.

Як повідомляє пресслужба Міністерства економіки, новий порядок передбачає, що заяву про надання статусу безробітного, призначення допомоги чи припинення реєстрації можна буде подати за допомогою порталу або мобільного додатку «Дія» та електронних сервісів Державної служби зайнятості. Водночас отримувачі допомоги будуть залучатися до виконання суспільно-корисних робіт.

Повідомляється, що у тих областях, де центри зайнятості не можуть забезпечити фінансування допомоги, перерахування коштів буде здійснюватись АТ "Ощадбанк" на банківський рахунок заявника або шляхом переказу через міжнародну платіжну систему "MY TRANSFER".

Водночас постанова уряду передбачає припинення реєстрації безробітного в центрі зайнятості в разі його відмови від виконання суспільно-корисних робіт.

Стосовно підтвердження статусу безробітного в умовах воєнного стану.

Якщо зареєстрований належним чином у відповідному центрі зайнятості безробітний громадянин перебуває на території, де тривають воєнні дії, для подальшого підтвердження рекомендується телефонувати на номери «гарячих ліній» Державного та регіональних центрів зайнятості.

Важливо: такий телефонний дзвінок прирівнюється до підтвердження наміру перебування в статусі безробітного.

Фахівці «гарячої лінії» уточнюють у клієнта таку інформацію:

- центр зайнятості реєстрації,

- прізвище, ім'я, по батькові,

- дату народження,

- номер облікової картки платника податку (за можливості).

Ця інформація передається до центру зайнятості де безробітний громадянин реєстрований або ж до центру, який тимчасово обслуговує клієнтів цього регіону.

Виплата допомоги по безробіттю буде продовжена.

Філії Київського міського центру зайнятості наразі працюють тільки дистанційно.

За матеріалами Державного центру зайнятості та сайту КМУ https://www.kmu.gov.ua/news/ukrayinci-prodovzhuvatimut-otrimuvati-dopomogu-po-bezrobittyu-popri-voyennij-stan

Департамент правового захисту

апарату ФПУ