1521120997 pdvischena 140422 1

Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03 березня 2022 № 194 (далі — Постанова № 194) визначено порядок бронювання військовозобов’язаних працівників в умовах воєнного стану.

Отже, згідно постанови №194 бронювати працівника-військовозобов’язаного мають право: органи державної влади, інші державні органи, а також підприємства, установи, організації, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення.

Статтею 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII передбачено, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Такі військовозобов’язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

Відповідно до пункту 1 Постанови № 194 встановлено, що в умовах правового режиму воєнного стану бронювання військовозобов’язаних здійснюється за підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення.  Бронювати працівників можуть і уповноважені банки, що залучаються до роботи (здійснення операцій) в умовах особливого періоду.

Орган державної влади, інший державний орган подає Мінекономіки пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях та обґрунтування до них. Пропозиції треба попередньо узгодити з Мінборони. Форму для відомостей про бронювання визначає додаток до Постанови № 194 (див. Додаток). Подати пропозиції та обґрунтування можете у друкованій формі та/або в електронній формі (п. 2 Постанови № 194). Мінекономіки узагальнює подані пропозиції, протягом одного робочого дня ухвалює відповідне рішення та надсилає його копію Міноборони. а також держоргану, що подав пропозицію. Мінекономіки вкаже в рішення строк дії відстрочки.

Максимальна відстрочка — шість місяців.

Територіальному центру комплектування та соціальної підтримки (далі-ТЦК та СП) інформація про бронь надходить через день. Генштаб передає до ТЦК та СП витяги з наказів Мінекономіки (п. 6 Постанови № 194).

Держорган має видати військовозобов’язаному витяг з наказу Міністерства економіки. Цей документ підтверджує відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час (п. 5 Постанови № 194).

Відстрочку від призову анулюють у таких випадках:

1) закінчення строку її дії;

2) завершення виконання або скасування завдання підприємству щодо задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення;

3) ліквідація органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації;

4) звільнення військовозобов’язаного.

У випадках 2— 4 передбачених вище відстрочку анулюють наступним  чином: держорган повідомляє про випадок у поданні до Мінекономіки, яке за один день ухвалює відповідне рішення, надсилає його копію держоргану та Міноборони.

Відповідно до листа Міністерства економіки України «Щодо організації бронювання військовозобов'язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 08.03.2022 № 2714-20/9420-03 пропозиції органів державної влади, інших державних органів щодо бронювання військовозобов'язаних не розглядатимуться Міністерством економіки у разі:

- відсутності погодження Пропозицій Міністерством оборони;

- невідповідності поданих Пропозицій формі, визначеній додатком 1 до постанови №194;

- відсутності даних у відповідних графах Пропозицій.

(Більш детально з постановою №194 можна ознайомитися за посиланням https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-bronyuvannya-vijskovozobovyazanih-v-umovah-pravovogo-rezhimu-voyennogo-stanu-194 та листом Мінекономіки «Щодо організації бронювання військовозобов'язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 08.03.2022 № 2714-20/9420-03 можна за посиланням https://ips.ligazakon.net/document/ME220169?an=11)

 

Департамент правового захисту

апарату ФПУ