a stressed business woman looks tired she answer telephones in her office 754x358

На підприємстві встановлений безперервний - 3-змінний графік роботи. Проте, у період введення воєнного стану є потреба у зв’язку з виробничою необхідністю встановити одну зміну (лише вдень), але при цьому робоча зміна буде не 8, а 12 годин. Дії роботодавця.

Для встановлення такого режиму робочого часу необхідно запровадити підсумований облік робочого часу.

Запровадження підсумованого обліку робочого часу обов’язково погоджується з виборним органом первинної профспілкової організації на підприємстві, в установі, організації відповідно до пункту 4 частини 1 статті 247 Кодексу законів про працю України (далі-КЗпП).

Таким чином, запровадження на підприємстві підсумованого обліку робочого часу обов’язково потрібно погодити із профспілкою.

Відповідно до статті 61 КЗпП в окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для даної категорії працівників щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, допускається за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин.

В умовах воєнного стану відповідно до частини другої статті 3 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану») норми частини третьої статті 32 КЗпП та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються, а саме попередження працівників про зміну істотних умов праці (режиму роботи) за два місяці.

Таким чином, запровадження підсумованого обліку робочого часу може оформлюватися розпорядчим документом роботодавця, але при цьому необхідна згода виборного органу первинної профспілкової організації.

(Більш детально з роз’яснення Управління Держпраці у Полтавській області можна ознайомитися за посиланням https://pl.dsp.gov.ua/news/iakym-chynom-mozhna-vstanovyty-12-hodynnyi-robochyi-den-chy-obov-iazkovo-pohodzhuvaty-iz-profspilkoiu-chy-dostatno-rozporiadzhennia-nakazu-robotodavtsia/)

                                                                                     Департамент правового захисту

                                                                                     апарату ФПУ