dizajn bez nazvaniya 34 1

 

Торгівля людьми «трафікінг» – це реальність і в 21 столітті! Через військову агресію Росії і масовим переміщенням цивільних людей як по Україні, так і за кордон,  торгівля людьми не тільки набрала обертів, а й змінила свої форми.

 

Здавалося б, людство давно повинно забути про таке явище як работоргівля, яке асоціюється з давньою та середньовічною історією. Проте, факти говорять про інше, торгівля людьми є цілком сучасною реалією, чиє існування має потужне економічне підґрунтя.

Щороку тисячі людей стають жертвами  торгівлі людьми. Цей вид злочину за прибутковістю займає третє місце у світі після нелегальної торгівлі зброєю та наркотиками.

Щорічний дохід злочинців від торгівлі людьми у всьому світі складає близько 150 мільярдів доларів. Для злочинців — це значний прибуток, для постраждалих — психологічні травми, зруйновані сім’ї, втрачене здоров’я і життя.

Ця проблема має глобальний характер, адже постраждати від трафікінгу може бути людина будь-якого віку, статті, походження, з будь-якою освітою і рівнем достатку.

На сьогодні, декілька мільйонів українців покинули свої домівки, рятуючись від війни, серед яких багато і членів профспілок.

90% людей, які виїхали з України у пошуках безпеки та притулку — жінки та діти, та які віч-на-віч можуть стикнутися з ризиками торгівлі людьми. Водночас і чоловіки, що залишаються всередині країни, також можуть стати здобиччю торговців людьми, як повідомляє Міжнародна організація з міграції (МОМ), Агентство ООН з питань міграції.

Ніхто з українців не є в абсолютній безпеці, оскільки торгівці людьми користуються їхньою вразливістю в цій складній ситуації, особливо, якщо при цьому людина перебуває у стресі, фінансово обмежена, не знайома з мовою або культурою.

Верховна Рада України ухвалила 20 вересня 2011 року Закон України «Про протидію торгівлі людьми» № 3739-VI. У Законі визначено основні напрями реалізації державної політики, спрямованої на протидію торгівлі людьми; повноваження органів виконавчої влади під час здійснення заходів з протидії торгівлі людьми; механізм запобігання торгівлі людьми, боротьби з нею, надання допомоги та захисту постраждалим особам. Також закон визначає права постраждалих від торгівлі людьми осіб, які звернулися за допомогою; засади міжнародного співробітництва у сфері протидії торгівлі людьми. Крім того, передбачено посилення відповідальності за правопорушення, пов`язані з торгівлею людьми.

Основними уразливими категоріями осіб, які відносяться до групи ризику є:

- незаміжні жінки, самотні матері, розлучені особи;

- молодь, діти вулиці, діти-сироти, вихідці з неблагополучних сімей;

- сільське населення;

- внутрішньо переміщені особи;

іноземні громадяни – трудові мігранти;

- особи, які зазнали насильства, у тому числі сексуального;

- бідні, малозабезпечені особи;

- особи з проблемами психічного здоров’я.

Найбільш вразливими до торгівлі людьми категоріями населення є:

- жінки у віці 18-26 років, у першу чергу незаміжні (вразливі до сексуальної експлуатації);

- чоловіки у віці 25-60 років, у першу чергу одружені (вразливі  до трудової експлуатації);

- діти у віці 13-18 років, у першу чергу дівчатка з неповних та реструктурованих сімей (коли один із батьків нерідний).

Стаття 149 Кримінального кодексу України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі на строк від 3 до 15 років.

Визначення торгівлі людьми міститься у Протоколі ООН про попередження та припинення торгівлі людьми, який доповнює Конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності:

a) «Торгівля людьми» означає здійснення з метою експлуатації вербування, перевезення, передачу, приховання чи утримання людей шляхом погрози силою або її застосування чи інших форм примушення, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою або уразливістю стану або шляхом підкупу у вигляді платежів або користі для отримання згоди особи, що контролює іншу особу. Експлуатація включає, як мінімум, експлуатацію проституції інших осіб або інші форми сексуальної експлуатації, примусову працю або послуги, рабство або звичаї, подібні рабству, підневільний стан або вилучення органів;

b) згода жертви торгівлі людьми на заплановану експлуатацію, зазначену вище, не береться до уваги, якщо було використано будь-якій із засобів впливу, що перелічені в п.a);

c) вербування, перевезення, передача, приховування або здобуття дитини для цілей експлуатації вважаються «торгівлею людьми» навіть в тому випадку, якщо вони не пов’язані із застосуванням якого-небудь із засобів впливу, що зазначені в п.а);

d) «дитина» означає будь-яку особу, що не досягла 18 річного віку.

Форми торгівлі людьми наступні:

- сексуальна експлуатація, примушування до проституції.

- використання у порнобізнесі.

- трудова експлуатація.

- примусове жебрацтво.

- примусове втягнення у злочинну діяльність.

- торгівля людьми з метою вилучення органів тощо.

Спільними зусиллями світова спільнота може протидіяти торгівлі людьми: підвищення рівня інформованості населення; превентивна робота; виявлення випадків торгівлі людьми; посилення відповідальності за правопорушення, пов’язані з торгівлею людьми; ідентифікація та реабілітація жертв торгівлі людьми; надання всебічної допомоги постраждалим від торгівлі людьми; захист їх правового статусу та соціальна реінтеграція – ось приоритетні завдання суспільства у сфері протидії торгівлі людьми.

Для попередження протидії торгівлі людьми, ОБСЄ та Thomson Reuter запустили глобальну кампанію «Be Safe» («Будьте у безпеці»), щоб надати українцям життєво необхідну інформацію та поради, які доможуть їм усвідомити ризики, повязані з торгівлею людьми, і дізнатися, як отримати допомогу.

Нові данні від Thomson Reuters и ОБСЕ чітко вказують, що торгівці людьми цілєспрямовано полюють ні біженців, які рятуються від конфлікту, і попит на онлайн - послуги сексуального характеру зростає.

Федерація профспілок України, в свою чергу, також вживає заходів попередження торгівлі людьми, шляхом проведення просвітницької роботи серед спілчан, адже багато членів профспілок були змушені покинути рідні домівки і шукати прихистку за кордоном або в інших областях далеко від рідних.

Статистику щодо кількості спілчан, які перебувають за кордоном або в інших областях в профспілках не проводили, проте за кількістю дзвінків на гарячу профспілкову лінію Федерації профспілок України та галузевих профспілок за консультацією щодо трудових прав та гарантій, можна дійти висновку, що їх кількість може викликати занепокоєння.

17 та 19 жовтня 2022 року Федерація профспілок України спільно з однією з провідних неурядових організацій України у сфері захисту прав жінок та дітей громадською організацією «Ла Страда - Україна» провели спільні заходи - вебінари для спілчан «Попередження торгівлі людьми: нові виклики у період війни», де лектор ГО «Ла Страда - Україна» докладно розповідала про торгівлю людьми та заходи, що допоможуть людині убезпечити себе від такої загрози.

                                                             

  Оксана Зайцева

                                                               Департамент правового захисту

                                                               апарату ФПУ