20221207 100938

7 грудня 2022 року напередодні Міжнародного дня прав людини, що був  заснований 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, Федерацією профспілок України був проведений вебінар «Дотримання прав людини в умовах воєнного стану в Україні: поточна ситуація, виклики та загрози, шляхи вирішення».

 

З привітальним словом до учасників вебінару звернувся заступник голови Федерації професійних спілок України Олександр Шубін. У своїй доповіді «Гідна праця в умовах війни» він наголосив, що профспілки в умовах воєнного стану пріоритетним напрямком своєї діяльності визначили правозахисну роботу. Олександр Шубін під час свого виступу також поінформував про результати правозахистної роботи та пріоритетні завдання ФПУ у цій сфері.

За період запровадження воєнного стану фахівцями ФПУ та членських організацій здійснено правову експертизу здійснено правову експертизу 524 проєктів нормативно-правових актів, з них по 226 - підготовлено застереження, зауваження, не погоджено та надані пропозиції.

20221207 101011

З співдоповіддю виступив Василь Андрєєв, голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, у якій він повідомив про проблеми щодо незадекларованої праці у будівельній галузі, а також про збільшення загального виробничого травматизму у цій сфері.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з соціальних та економічних прав Олена Колобродова під час свого виступу поінформувала учасників вебінару про діяльність Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в умовах воєнного стану.

20221207 101205

У своїх виступах Алла Горбатюк, заступник Голови Державної служби України з питань праці та Володимир Гончарук, директор Департамент з питань праці, які взяли участь у вебінарі, розповіли про особливості державного нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю в  умовах воєнного стану.

Віктор Сухомлін, в.о. Ректора Академія праці, соціальних відносин і туризму, у своїй доповіді «Реалізація права на  освіту в умовах воєнного стану»  наголосив, що держава та заклади освіти докладають значні зусилля задля повноцінної реалізації права громадян на освіту.

У вебінарі взяли участь понад 50 представників членських організацій ФПУ.

20221207 101317

 

                                                                 Департамент правового захисту

апарату ФПУ