8531

 

10 грудня відзначається День прав людини, який приурочений до річниці прийняття Загальної декларації прав людини у 1948 році.

Цей день дає можливість нагадати, що права людини є універсальними, неподільними, невід'ємними, взаємозалежними та взаємопов'язаними. В той час як їх просування і захист є імперативом для підтримки людської гідності, справжньої поваги і реалізації прав людини, а також є необхідною умовою для миру, демократії та сталого розвитку.

Проте, цього року ми стали свідками особливо серйозних нападів на права людини у масовому масштабі, починаючи від незаконної, неспровокованої та невиправданої агресивної війни Росії проти України, яка спричинила і продовжує спричиняти немислимі людські страждання, до серйозних порушень прав людини в Афганістані, Білорусі, Ефіопії та М'янмі/Бірмі. ЄС також висловив глибоке занепокоєння подальшим погіршенням ситуації з правами людини в Росії та звернув увагу на ситуацію з правами людини в Китаї, а також на триваючі жорстокі репресії проти мирних протестувальників в Ірані. Жінки та дівчата стали особливою мішенню репресій та обмежувальної політики в багатьох країнах і непропорційно страждають від порушень прав людини в умовах конфлікту. Свобода зібрань, свобода вираження поглядів онлайн і офлайн, свобода ЗМІ залишаються під серйозною загрозою. Це додає до постійно зростаючого списку порушень по всьому світу, які залишаються в центрі нашої уваги.

ЄС продовжуватиме відстежувати, привертати увагу та вживати рішучих заходів на міжнародних форумах для боротьби та запобігання порушенням та зловживанням правами людини, а також підтримувати міжнародні ініціативи щодо притягнення всіх винних до відповідальності.

У рамках Плану дій з прав людини і демократії на 2020-2024 рр. ЄС використовує широкий спектр інструментів для підтримки та просування прав людини в усьому світі. Серед них - двостороннє та багатостороннє співробітництво у сфері прав людини, запровадження санкцій проти осіб та організацій, причетних до серйозних порушень та зловживань правами людини, а також підтримка програм та проектів в рамках Тематичної програми з прав людини та демократії на 2021-2027 роки.

ЄС стоїть поруч і підтримує правозахисників та організації громадянського суспільства по всьому світу.  У цьому ж ключі 24-й Форум ЄС-НУО з прав людини цього року знову стане платформою для взаємодії з правозахисниками з усього світу. Ми обговоримо можливості та найкращі практики припинення безкарності та забезпечення доступу до правосуддя і відповідальності за порушення прав людини.

У День прав людини ми зобов'язуємося подвоїти наші зусилля, щоб стати на захист пригноблених і тих, кому загрожує небезпека, де б вони не проживали.

 

Джерела:

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2022/12/09/human-rights-day-10-december-2022-statement-by-the-high-representative-on-behalf-of-the-european-union/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Human+Rights+Day+10+December+2022%3a+Statement+by+the+High+Representative+on+behalf+of+the+European+Union