news big new отпуск15cea9a7c47158

На «гарячу профспілкову лінію» звернулися з питанням чи можна отримати компенсацію за невикористану відпустку за попередні роки без звільнення.

 

Порядок оплати надання відпусток визначений Законом «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504 (далі – Закон про відпустки) та КЗпП України.

Замінити відпускні на компенсацію за невикористану відпустку без звільнення працівника заборонено (ст. 2 Закону про відпустки).

Однак, відповідно до статті 24 Закон про відпустки, за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Таким чином, компенсація можлива лише у працівників з подовженою тривалістю щорічної основної відпустки або наявністю щорічної додаткової відпустки. Якщо ж працівник має щорічну відпустку лише стандартної тривалості (24 к. дн.), то він може отримати компенсацію відпустки лише в одному випадку – при звільненні.

Відповідно до статті 80 КЗпП, забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці.

Отже, отримати компенсацію за невикористану відпустку без звільнення працівника за попередні роки не має законних підстав.

Департамент правового захисту

апарату ФПУ